Matovič azt veri az SaS fejéhez, hogy nem vétózták meg a „családi csomagját”

2022. szeptember 28. - 16:03 | Belföld

Törvények, az alkotmány megsértésével, a politikai kultúra tönkretételével indokolja az SaS Igor Matovič pénzügyminiszter leváltására tett javaslatot. Az SaS szerint Matovič „tökélyre fejlesztette” a hazugság, a személyi támadások és a mediális nyomás taktikáját, és „mindenkire mérget köp”. Matovič azonban úgy véli, hogy az SaS teljesen alaptalanul vádaskodik.

Matovič azt veri az SaS fejéhez, hogy nem vétózták meg a „családi csomagját”
A kormányfő és pénzügyminisztere (Fotó: TASR)

Matovič törvényellenes lépéseivel, átgondolatlan ötleteinek gyors és erőszakos megvalósításával, a „családi csomag” gyorsított eljárásban való elfogadásával, az egyeztetések elmaradásával indokolja az SaS és a javaslatot aláíró többi képviselő, hogy Igor Matovičnak mielőbb távoznia kell a pénzügyminiszteri posztról.

„A közszolgálatot összekeveri a játékkal, a hatalomgyakorlása árt az egész társadalomnak” – indokolta a pénzügyminiszter menesztését Anna Zemanová, az SaS frakcióvezetője.

Kiemelte, hogy Matovič pénzügyminiszterként teljesen felelőtlenül viselkedik, saját, megalapozatlan ötleteit akarja megvalósítani minden áron. „Igor Matovič pénzügyminiszterként romba dönti az államháztartást” – jelentette ki Zemanová. Szerinte ugyanis a családi csomag költségvetési hátterét máig nem magyarázta meg Matovič, és annak egy részét egyszerűen ráterhelte az önkormányzati szférára, az adóbónusz emelésével. Pénzügyminiszterként nem volt tekintettel más tárcák hatásköreire sem, például az oktatási minisztérium tiltakozása ellenére fogadtatta el az oktatási utalványok bevezetését.

Zemanová szerint Matovič nemcsak a törvények megsértésével, az államháztartás romba döntésével „érdemli ki” a levátását, hanem az emberi hozzáállásával is.

„Megszoktuk, hogy a hazugság használata, a személyes támadások és a mediális nyomás használata a politikai partner ellen a választóért folytatott politikai harc része. Ma azonban azt létjuk, hogy Igor Matovič ezt a taktikát »tökélyre« fejlesztette” – mondta Zemanová.

Matovičot a kormány nevében Eduard Heger kormányfő védte. Szerinte a „családi csomag” gyorsított eljárásban való elfogadása indokolt volt, mivel azonnal segíteni akartak a családoknak. „A kormány megalapozatlannak tartja a pénzügyminiszter leváltását” – jelentette ki a parlamentben Heger. Megalapozatlannak tartja azt az indokot is, hogy a családi csomag költségvetési háttere megoldatlan volt. A miniszterelnök felszólította a kormányt támogató képviselőket, hogy legyenek egységesek.

Matovič: miért nemvétózta meg az SaS a családi csomagot?

Igor Matovič több mint egy órát szentelt a bizalmatlansági indítvány indoklásának cáfolatával.

Szerinte az SaS-nek nincs joga arra, hogy bírálja őt a „családi csomag” elfogadása miatt, mivel nem vétózta meg azt sem a koalíciós tanács ülésén, sem a kormányban.

Beszédének kezdetén rögtön az SaS elnökét támadta. „Örülök, hogy látom Richard Sulíkot, mert attól tartottam, hogy olyan gyáva, hogy nem lesz itt, és rábízza az egészet Anna Zemanovának. De szerencsére itt van” – nevezte meg legfőbb ellenfelét Matovič.

A leváltásának indoklását teljes hazugságnak nevezte.

„Nem kellene szégyellnie magát érte a legnagyobb bolsevik ügyésznek sem” – jelentette ki a pénzügyminiszter.

Majd megpróbálta felsorolni, hogy mi mindent tett az ország lakosaiért, és kikérte magának, hogy az államháztartás szétverésével vádolják.

A pénzügyminiszter leváltására benyújtott indítványról várhatóan még holnap is vitatkozni fognak a képviselők, a szavazásra legkorábban csütörtökön 11 órakor kerülhet sor. A pozíciója egyáltalán nem biztos, várhatóan az ĽSNS-ből kilépett néhány képviselő jóindulatán múlik majd, hogy leváltja-e őt a parlament. A leváltásához legalább 76 igen szavazat szükséges.

- lpj -