Matovič beállt Kollár mellé, saját miniszterét piszkálja – vidéki „kórháznézésre” küldi Lengvarskýt

Lajos P. János | 2021. október 27. - 18:01 | Vélemény

Megkezdte a parlament az első igazi reformtörvény tárgyalását, a kórházak kategorizációjának elfogadásával bizonyíthatja a koalíció, hogy nemcsak kormányprogramot tud írni, hanem képes megvalósítani a reformokat is.

Matovič beállt Kollár mellé, saját miniszterét piszkálja – vidéki „kórháznézésre” küldi Lengvarskýt
Boris Kollár meghallgatja a nővéreket (Fotó: Facebook)

Vladimír Lengvarský feladata nem lesz egyszerű. A kórháztörvényt olyan formában nyújtotta be a parlamentbe, hogy az a lehető legkisebb ellenállást váltsa ki, ennek ellenére látjuk, hogy nemcsak az ellenzék, hanem a koalíciós pártok, a koalíciós képviselők is lázadoznak ellene. Boris Kollár részéről ez nem is meglepő, de Lengvarskýnak az őt jelölő párt, az OĽaNO elnökével, Igor Matovičcsal is meg kell küzdenie.

Matovič szerdán, a törvény általános vitájának kezdetén bejelentette, hogy az első olvasat végén, pártja parlamenti frakciója támogatni fogja a törvényt, de a végszavazásnál egyáltalán nem biztosított minden OĽaNO-s képviselő igen szavazata.

„Lengvarský miniszternek meg kell dolgoznia a törvényért” – üzente Matovič saját miniszterének.

Szerinte ugyanis eddig félvállról vette a kommunikációt, ezért a nagy ellenállás a régiókban. „Végig kell járnia mind a 102 kórházat, meg kell győznie mindenkit” – folytatta Matovič.

Az OĽaNO elnöke ezzel beállt Boris Kollár mögé, aki szinte tényleg végigjárta a vidéki kórházakat.

De ő nem azért ment, hogy jó koalíciós partnerként meggyőzze őket a reform szükségességéről, ellenkezőleg, azért, hogy politikai pontokat gyűjtsön és tovább szítsa a kedélyeket, szervezze a lázadást a reform ellen. Mint mondja, ő csak meghallgatja a kórházak dolgozóit, akik egytől egyig a reform ellen vannak.

És Lengvarskýnak Kollár után kellene most végigjárnia a kórházakat.

Matovičnak talán igaza van abban, hogy az egészségügyi miniszter alábecsülte a kommunikációt, de neki is tudnia kell, hogy kommunikációval nem lehet mindent megoldani. Bármennyire is állítja Lengvarský, hogy nem zárnak be egy kórházat sem – ami tényszerűen valószínűen igaz, hiszen az épületekben továbbra is valamilyen egészségügyi szolgáltatást fognak nyújtani – vagy utókezeléseket vagy krónikus betegek kezelését –, de nem maradnak ugyanazok az osztályok, nem marad ugyanaz az ellátás.

(1/3) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: