Matovič besírt, Berényivel könnyesre röhögték magukat azon, hogy vaksik

2020. május 27. - 13:34 | Belföld

Amióta Igor Matovič a kormányfő, több a móka és a kacagás a politikában. Ez egy jó hír. Főleg a sajtónak, mert mindig lesz miről írni, még a közelgő koronás uborkaszezonban is. Ez azért is lehet így, mert a miniszterelnök számlálatlanul ontja a bejegyzéseit és úgy facebookozik, mintha csak ezért fizetnék. És néha folytatásosak a sztorijai. Ahogy most is, a "zászlóüggyel" kapcsolatban.

Matovič besírt, Berényivel könnyesre röhögték magukat azon, hogy vaksik

Ahogy arról beszámoltunk, Matovič kedden szakított egy kis időt az MKP korábbi elnökére, és megerősítette azt, hogy szerdától két napra beléphetünk Magyarország területére - teszt és karantén nélkül. Ennek a miniszterelnöki bejegyzésnek, amelyik a "szlovák-magyar összetartozás" megnevezést viselte, az volt a szépséghibája, hogy a szöveg díszítő elemeként odabiggyesztett szlovák zászló mellé a magyar helyett az ahhoz hasonló tadzsik lobogó került. Nem nagy ügy, főleg ha az a zászlócska olyan parányi, sokkal inkább - ahogy írtuk is - egy "vicces mellékzönge, hogy zászlótanból megbukott a szlovák kormányfő csapata".

A kormányfő szerdai posztjából már azt is tudjuk, rajta kívül kik alkotják ezt a "szupercsapatot", meg az is kiderült, micsoda humorérzékkel rendelkeznek a "szakmai stáb" tagjai.

Tulajdonképpen nem is indokolt a többes szám: a Matovič vezette vexillológiai brigádnak egyetlen tagja van, az pedig nem más, mint Berényi József. Az MKP korábbi elnöke meg az okuláréja nélkül facebookozó Matovič kérésére nagy igyekezetében mellényúlt és a nemzeti trikolórunk helyett a közép-ázsiai ország lobogójára bökött rá, aminek a közepében van egy csillagokkal díszített arany színű korona. Ezért aztán közte és a miniszterelnök között lezajolhatott ez az alábbi - "Hogyan is néz ki a magyar zászló?" című - bohókás párbeszéd, amit a krónikás kormányfő jegyzetelhetett le:

Matovič: "Nekem úgy tűnik, van ott valami középen."

Berényi: "Nem, nincs. Csak úgy tűnik neked, az csak árnyék."

Matovič: "Biztos vagy ebben? Mert nem látom jól."

Berényi: "Én sem látom és nincs nálam a szemüvegem, de nem látok semmit sem középen, az csak árnyék.

Matovič: "Talán tényleg csak árnyék. Piros-fehér-zöld"

Nos, ilyen kedélyesen társalgott a szemüvegük hordására fittyet hányó két jó barát, ami szinte lelket simogató politikai idillnek tűnik. Bár a kormányfő megjegyzi, valahol ez a közjáték "nemzetközi problémát" okozott, mert szerinte a véletlen zászlócsere bolhájából egyesek elefántot csináltak. Azt nem tudni, pontosan mire gondolt a miniszterelnök. Az ember igyekszik minél kevesebb pártújságot olvasni, és biztos az egyik ilyen médiatermékben valamelyik legmélyebb magyar kaphatta fel a vizet, aki a kipcsak kapcsolatra még csak-csak büszke, de az iráni eredetű tadzsik népcsoportot már ferde szemmel méregeti. De ez legyen az ő baja.

A többiek meg a szemük elé képzelhetik azt az önfeledt vigadást, amit ez a jelentéktelen faux pas váltott ki a két politikusnál, akik a tadzsik-magyar kalamajka miatt este még nagy hahotázva egymást hívogatták és annyira viccesnek tartották az egész esetet, hogy tyuhaj.

Most már azt is tudjuk, ahogy Berényi vihog, nem nyerít úgy senki, azaz "Aki ismeri Berényi őszinte nevetését, az tudja, szem nem marad szárazon" - véli Matovič arról az expártelnökről, akivel kapcsolatban már a választások óta azt suttogják, hogy befolyásos OĽANO-s segítői segedelmével Pozsony felé kacsingat. Ezúttal a nagy kacsingatásban otthon felejtette a szemüvegét.

(sp)