Matovič bevallotta, hogy már fél éve tud a a Trnka és Počiatek beszélgetését rögzítő videóról

2019. november 29. - 18:50 | Belföld
Matovič bevallotta, hogy már fél éve tud a a Trnka és Počiatek beszélgetését rögzítő videóról
-illusztráció- (Fotó: TASR/Jakub Kotian)

A beszélgetés témája a Tipos és a Lemikon cég közötti per, illetve az emissziós botrány volt.

Matovič állítása szerint arról is tudott, kik szerepelnek a videóban, és hogy nagyjából miről beszélnek, de bizonyíték nem volt a kezében. Hozzátette: ha ő egyszerű képviselőként tudhatott a felvétel létezéséről, akkor biztosan tudott róla Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő is. „Kérdem én, mit tett Peter Pellegrini ez alatt a fél év alatt annak érdekében, hogy lefoglalják ennek az embernek (Počiateknek – a TASR megj.) a vagyonát? Mit tett azért, hogy legyenek olyan törvényeink, amelyek alapján egy ilyen embernek lefoglalhatják a vagyonát, házkutatást tarthatnak nála és előzetes letartóztatásba helyezhetik? Mind tudjuk, mit tett Peter Pellegrini. Semmit sem tett” – jelentette ki az ellenzéki képviselő.

Úgy véli, Pellegrini kormányzása alatt egyetlen olyan jogi lépés sem született, amely lehetővé tenné a maffia üldözését, illetve azt, hogy elkobozható legyen a Ján Počiatekhez és Robert Kaliňákhoz (Smer-SD) hasonló, korrumpálódott politikusok vagyona.

„Ha nem képesek megírni egy ilyen jogszabályt, menjenek el Olaszországba, és fordítsák le a törvényt, amelynek alapján elkobozzák a maffiózók vagyonát. Ha ennek elfogadásához alkotmányos többség kell, állunk rendelkezésre”

– üzente Matovič a kormányfőnek.

Egyben felszólította őt egy olyan törvényjavaslat kidolgozására, melynek értelmében bármely felvétel, amellyel bűncselekményeket lehet bizonyítani, automatikusan felhasználható legyen bizonyítékként a büntetőeljárások során.

A Denník N pénteken arról tájékoztatott, hogy Marian K., aki ellen Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében emeltek vádat, videóra vette az akkori főügyész, Dobroslav Trnka beszélgetését a volt pénzügyminiszterrel, Ján Počiatekkel (Smer-SD). A beszélgetés témája a Tipos és a Lemikon cég közötti per, illetve az emissziós botrány volt. A felvételhez köze van Peter Tóth volt újságírónak és egykori titkosrendőrnek is.

A portál a videót is nyilvánosságra hozta. A felvételen a volt miniszter a Lemikon-ügyben folytatott médiastratégiáról egyeztet Trnkával, majd megkérdezi a főügyésztől, hogy miután rendkívüli jogorvoslatért folyamodott, meddig fog még tartani az eljárás a Legfelsőbb Bíróságon. Azt kéri tőle, hogy húzzák el az eljárást. A Lemikon és a Tipos állami cég perében Szlovákia mintegy 13 millió eurót veszített.

TASR