Matovič bízik benne, hogy Kiskáék belépnek a kormánykoalícióba

2020. március 5. - 12:45 | Belföld

Az OĽaNO elöke, Igor Matovič csütörtökön délelőtt ismét tárgyalóasztalhoz ült a Za ľudí elnökével, Andrej Kiskával, hogy a kormányalakításról egyeztessenek.

Matovič bízik benne, hogy Kiskáék belépnek a kormánykoalícióba
Fotó: TASR

A tárgyalás után tartott sajtótájékoztatón Matovič elmondta, bízik abban, hogy a Za ľudí elnöksége végül úgy dönt, hogy kormányra lépnek az OĽaNO-val, az SaS-szel és a Sme rodinával, ezáltal pedig létrejöhet a négyes koalíció, ami alkotmányos többséget jelentene a kormánynak.

„A részünkről mindent megtettünk“ – húzta alá Matovič, majd hozzátette, az az érzése, hogy a Za ľudí választói is a kormányra lépés mellett vannak, nem pedig azt szeretnék, hogy Ficóval és Kotlebával az ellenzékbe kerüljenek.

Az OĽaNO elnöke elmondta, tájékoztatta Kiskát a Richard Sulíkkal és Boris Kollárral tartott egyeztetések fejleményeiről, majd válaszolt Kiska felmerülő kérdéseire.

Kiska afelől is érdeklődött Matovičnál, hogyan tudják biztosítani a leendő kormány tisztaságát és működését. Ezzel kapcsolatban az OĽaNO elnöke elmondta, több intézkedést terveznek, mert a nyílt kormányzás az alapelvük. „Ami nem titkos, az nyilvános“ – jegyezte meg Matovič, majd hozzátette, szeretnék elérni, hogy mindenki, aki érdeklődik, minden szükséges információt megkapjon, semmi ne legyen eltitkolva. Szóba kerültek a Za ľudí jelöltjei is, de konkrét neveket Matovič egyelőre nem említett.

Matovič ismét megemlítette, hogy az oknyomozó újságírókra bízná kormánya ellenőrzését. Erre a célra létre is hozna egy alapot, amely évente 10 millió euróval támogatná az újságírók munkáját. Matovič megjegyezte, ezáltal elérheti, hogy ne 10-20, hanem 100-200 oknyomozó újságírónk legyen a jövőben. A csoport tagjai nemcsak a politikai pártok és a politikusok, hanem regionális szinten akár a polgármesterek körmére is nézhetnek majd, ez ugyanis Matovič szerint közérdek.

A leendő kormányfő célja, hogy az egyes pártok konszenzusra jussanak a kormány összetételét illetően. Úgy érzi, mindegyik partner hajlandó a kompromisszumra. „Ha valamelyik poszttal kapcsolatban problémák merülnek fel, az adott partner inkább lemond róla, csak hogy megmaradjon a 'családi béke'” – fűzte hozzá.

Matovič ismét leszögezte: Martin Borguľa volt pozsonyi önkormányzati képviselő, és a Smer-SD volt tagja nem fog semmilyen pozíciót betölteni a kormányban.

Az ún. keresztellenőrzésekkel kapcsolatban Matovič kijelentette: annak, hogy a minisztert és az államtitkárt más-más párt jelöli, nem látja túl sok értelmét, ha az utóbbi csak „dísznek van”, tehát nem férhet hozzá a fontos információkhoz. Matovič inkább a „tárcák feletti” ellenőrzést preferálná. Ezt szolgálná az információkhoz való szabad hozzáférést biztosító, hatékony törvény, a nyílt kormányzás elve és az oknyomozó újságírókat támogató alapítvány.

A Za ľudí elnöksége csütörtökön délután dönt a kormányra lépésről. A párt várhatóan 16:30-kor tart sajtótájékoztatót, amelyen bejelentik a döntésüket. Az OĽaNO elnöke hozzátette: szintén csütörtök este találkoznak a koalícióra lépő pártok vezetői.

Kiska korábban elmondta, az újonnan alakuló kormánynak szakmailag és erkölcsileg is hitelesnek kell lennie. Nem titkolta, hogy fenntartásai vannak a Sme rodina elnökével, Boris Kollárral szemben, és inkább a nélküle alakuló kormányt részesítené előnyben.


(TASR/parameter)