Matovič bocsánatot kért a magyaroktól az őket ért sérelmek miatt, de az MKP-nak nem bocsát meg

2020. június 5. - 09:45 | Belföld

Nagyon fáj Igor Matovičnak az MKP „árulása”, még röviddel éjfél előtt is Trianonnal és az MKP memorandumával foglalkozott, FB-bejegyzésben reagált az eseményekre. Szerinte abszurd, ahogy az MKP megzavarta az akciót, a követeléseikről pedig azt írja: „nagyon hasonlóak azokhoz az időkhöz, amelyek végére ezzel az akcióval akartam pontot tenni”. Az MKP akcióját már csütörtöki sajtótájékoztatóján is gyalázatosnak nevezete. 

Matovič bocsánatot kért a magyaroktól az őket ért sérelmek miatt, de az MKP-nak nem bocsát meg

Néhány magyar szóval tarkított bejegyzésben üdvözölte a szlovákiai magyarokat Igor Matovič kormányfő a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján. Mint írja, „a szlovák politikusok a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulója alkalmából hallgatni szoktak. Egyesek félelemből, mások ignorálták az eseményt. Nekem ez gyengeségnek tűnt, ezért döntöttem úgy, hogy kedden a szlovákiai magyar közösség száz jelentős személyiségét meghívtam a pozsonyi várba”.

Éreztetni akarta ezekkel az emberekkel saját és a kormánya nevében, hogy már nem akarják tovább egymás szemére hányni a múltbeli sérelmeket. „Valamilyen lelkesedést éreztem azért, mert ilyen gesztust nem vártak… és ez őszinte nagy örömet okozott” - írta Matovič.

Az MKP bezavart

Viszont nagyon megbántotta az MKP „gondosan előre elkészített gesztusa”. Szerinte az MKP meghívott vezetői úgy döntöttek, hogy

„kihasználják az ünnepi meghívást a nemzetiségi érzelmek felszítására, és közvetlenül a rendezvényen átadták nekem a »követeléseiket«, amelyek rendkívül hasonlóak azokhoz az időkhöz, amelyek végére ezzel az akcióval akartam pontot tenni. Abszurd.”

Bocsánat mindenkitől

Majd bocsánatot kér minden magyartól, akit valamilyen sérelem ért azért, mert nem adta fel anyanyelvét. Ugyanakkor megértést kér azoknak a szlovákoknak, akik a múltban, elsősorban a 19. század második felében szenvedtek ugyanilyen okok miatt a történelmi Magyarországon. Egyben Szlovákia közös felépítését javasolja az ország minden kisebbségének úgy, hogy abban mindenki örömmel éljen.

nemecsek ernő? Nem, igor matovič!

A bejegyzés aláírása is különlegesre sikerült, ahogyan Matovič sok Facebook-bejegyzése sem tekinthető megszokottnak.

„Az önök igor matoviča, jelenleg ideiglenes kormányfő egy szép országban Európa szívében – Szlovákiában”

- zárta a bejegyzést, nevét csupa kis betűvel írva. Majd megjegyezte, hogy inkább előre kellene nézni, „mert a sok hátratekingetéstől csak feleslegesen fáj a nyakunk”.

- lpj -

Címkék: Igor Matovič, Trianon, MKP