„Matovič bónusza romba dönti a falvakat és a városokat” – az önkormányzatok szerint a kormány az ő pénzüket osztogatja

2022. december 7. - 14:35 | Belföld

Félmilliárd euró kiesést jelent az önkormányzatok költségvetéséből az adóbónusz emelése. A kormánykoalíció ugyan megdicsérte önmagát, hogy a 140 euróra emelt bónusz és a 60 eurós családi pótlék havi 200 eurót jelent a családoknak gyerekenként, de azt nem tette hozzá, hogy ezzel mintegy 750 millió eurót vesznek ki az önkormányzatok zsebéből, és az elvett összeget alig kompenzálják.

„Matovič bónusza romba dönti a falvakat és a városokat” – az önkormányzatok szerint a kormány az ő pénzüket osztogatja
A polgármesterek múlt héten a parlament előtt tiltakoztak a törvény ellen (Fotó: TASR)

A Szlovákiai Városok Uniója szerint tönkreteszi a városokat és falvakat az adóbónusz emelése, amit kedden hagyott jóvá a parlament. A polgármesterek nem a családoktól sajnálják a pénzt, csak úgy vélik, hogy ezt nem az önkormányzatokkal kellene megfizettetni. A településeket az infláció és az energiaár-emelkedés is sújtja, nem hiányzik nekik ez az újabb elvonás.

A parlament tavasszal előbb 100 euróra, majd kedden 140-re emelte a családi adóbónuszt minden, 18 év alatti eltartott gyerek után. A 18 éven felüli, eltartott gyerekek után 50 eurós adóbónusz jár majd január 1-től.

A tavaszi és a decemberi módosítás az önkormányzatoknak összesen 764 millió eurós bevételkiesést jelent. Ennyivel csökken ugyanis a befizetett személyi jövedelemadó, amely az önkormányzatok legnagyobb, rendszeres és előre látható, tervezhető bevétele.

A kormány az elvont összeghez képest „aprópénzzel” akarja kárpótolni az önkormányzatokat. Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter múlt héten csak annyit tudott ajánlani az ÚMS-nek, hogy 100 millió euróval megnöveli az önkormányzatok bevételét, illetve létrehoznak egy 200 millió eurós alapot, amiből a megnövekedett energiakiadásaikat kompenzálhatják, amíg a csomag tart…

Vagyis a 764 millió helyett összesen 300 milliót kapnak az önkormányzatok. „Nem érthetünk egyet az utolsó pillanatban elfogadott pszeudokompenzációval” – jelentette ki Ján Nosko, Besztercebánya polgármestere.

A kormány ugyanis semmilyen kompenzációt nem kínált a településvezetőknek, végül az OĽaNO Polgári Demokratikus Platformja kényszerítette ki a kormányból ezt a viszonylag alacsony kompenzációt. Richard Rybníček, Trencsén polgármestere szerint az állami kompenzáció csak egy kicsit enyhít az önkormányzatok helyzetén.

„Nem fulladunk meg, kapunk majd levegőt, de egyáltalán nem lesz elég a normális működésre” – mondta az ÚMS elnöke.

Szerinte beigazolódott az a katasztrófa-előrejelzés, amiről a polgármesterek már tavasszal beszéltek, amikor a kormány ennél még kisebb összeget akart elvonni tőlük.

Lesz adóemelés, nőnek a szolgáltatások díjai

Nosko figyelmeztet, hogy az önkormányzatok évi költségvetéseinek kiegyensúlyozottnak kell lenniük, vagyis nem oldhatják meg a válságok és a kormány okozta problémáikat eladósodással, mint ahogy azt a kormány teszi. Ezért szinte minden önkormányzat a helyi adók, illetékek emelésére készül.

„Adóemelés, az iskolai illetékek, a szociális intézmények díjainak emelése, a szolgáltatások szűkítése várható – sorolta a kényszerű intézkedéseket Nosko. – Amit az állam ad a családoknak, azt mi kénytelenek vagyunk elvenni, hogy biztosítani tudjuk az önkormányzatok működésének alapfeltételeit.”

Úgy véli, ezzel a lépéssel a kormány ellehetetlenítette a települések fejlesztését, nem tudnak majd bekapcsolódni uniós projektekbe, nem tudnak uniós támogatásokat felhasználni, amelyekhez önrészt kell biztosítani. "Mindegy, hogy Matovic bónuszának, vagy adóbónusznak nevezzük, ez tönkreteszi az önkormányzatokat" - véli Nosko.

Az OĽaNO szerint teljesítették ígéretüket

Az OĽaNO büszke az adóbónusz-emelésre, ami családi pótlékkal együtt - és bizonyos kereset felett - havi 200 eurós támogatást jelent gyerekenként a kisgyerekes családoknak. „Teljesítettük ígéretünket, havi 200 euró minden gyereknek” - írták Facebook-bejegyzésükben. Szerintük ez annak köszönhető, hogy nem lopnak.

„Nem lopunk, így megspórolunk egymilliárd eurót az állami költségvetésben, ennek köszönhetőem segítünk a gyerekes családoknak” - írták a Facebookon. Az önkormányzatok azonban úgy vélik, hogy éppen a tőlük „lopott” pénzből fizeti a kormány a gyerektámogatást.

Ráadásul nem is biztos, hogy ezzel a tényleg azoknka segít, akik a legjobban rászorulnak, mivel az adóbónusz igénybevételéhez megfelelő fizetés kell. Az ellenzék is ezzel érvelt Igor Matovic terve ellen, aki ugyanis keveset keres, vagy egyedül neveli gyerekét, nem biztos, hogy érvényesíteni tudja az adóbónuszt.

- lpj -