Matovič debilezése mint norma!

Ardamica Zorán | 2021. augusztus 26. - 17:03 | Vélemény

Hogy az ex-kormányfő, aki ma valamiért pénzügyminiszter, miért lett kormányfőből pénzügyminiszter, azt tudjuk. A saját maga, khhmmm… mondjuk így: tökéletlensége miatt. Butaságokat mondott és tett, s ezek következményekkel jártak.

Matovič debilezése mint norma!
Fotó: Markíza

Pénzügyminiszterként még nem túl sok dolgot rontott el, mivel nem is nagyon látszik a munkája – ha végzi – után semmilyen eredmény. Leszámítva a vakcinalottó körüli közbotrányt. Azt sem volt még képes orvosolni. Bár a szabályokat – menet közben!!! – megváltoztatták, annak, akit (akiket) erkölcsi szempontok szerint ért kár, továbbra sincs rendezve az ügye.

De azért Matovič rátett még egy lapáttal az ostobasághalmazra: kijelentette, hogy a vakcinalottó célja az oltás jutalmazása, nem pedig a motiválás.

Ha jogász lennék, azonnal ugranék. Jutalmazni ugyanis csak úgy lehet korrekt módon egy demokráciában, ha mindenki, aki beoltatta magát, egységesen ugyanazt kapja érte. Ez ugyebár az egyenlő bánásmód elvéből is fakad. Fakadna… De nem vagyok jogász.

Azt viszont jogászi képzettség nélkül is tudom, igencsak nagy károkat okoz, ha egy Matovič vagy egy, az ő pozíciójában levő személy simán, a kulturális minisztérium kapujában egy tévéstáb jelenlétében debilnek nevezi egyik volt miniszterét.

Az ilyen verbális agresszió ugyanis lassan (gyorsan!) normává erősödik, s képes másféle agressziót szülni. Márpedig a kormánytagok akkor se öntsenek olajat a nemzet vagy az ország megosztottságának tüzére, amikor elvileg a „jó” (értsd nem a ficoi) oldalon állnak. Mert így a „jó” már csak idézőjeles lehet.

Most arról ne beszéljünk, szóba jöhetne-e a fickó lemondása, mert láttuk már, nem az a típus, aki népharag és politikai földindulás nélkül elmegy vagy átül egy másik székbe – csak úgy, becsületből…

Minimum elnézést kellene azonban kérnie a nyilvánosság előtt. Különben ő sem más, mint egyéb, utcai agressziójuk és egyenpólóik okán ismert politikai ellenfelei, akiket olykor a bíróság is elítél.

Mezei Józsi bácsi az utcán és a kocsmában is mondhatja XY-ról, hogy debil. De ő is csupán akkor, ha erre bizonyítéka és nyomós oka van (akkor sem mindig). Ellenkező esetben becsületsértést vagy valami hasonlót (vannak erre különféle definíciók a paragrafusok között) követ el, minimum szabálysértést, rosszabb esetben törvénytelenséget. És ha feljelentik, perbe fogják, akkor megbűnhődik.

Ilyen alapon, ha Igor Matovič nem szolgál mihamarabb orvosi látlelettel Mičovský szellemi képességeinek csökkent voltáról (nem feltétezzük a létezését), ő maga is perbe fogható.

Ha pedig szolgál, felmerül a kérdés, törvényes módon jutott-e hozzá másvalaki orvosi leleteihez, s törvényes módon hozta-e nyilvánosságra egy – jelenleg magánember státuszában álló – független személy diagnózisát…

Mert ha nem, az ugye nem lenne okos dolog…