Matovič egy politikusszerető abortuszával ködösítve állt ki a halálbüntetés mellett

2020. július 1. - 12:29 | Belföld

Igor Matovič Robert Fico után a második szlovák miniszterelnök, aki kiállt a halálbüntetés mellett - hívta fel a figyelmet a SME napilap, utaval Matovič hétfői érvelésére Boris Kollár plágiumügye kapcsán.

Matovič egy politikusszerető abortuszával ködösítve állt ki a halálbüntetés mellett
Igor Matovič (Fotó: TASR)

Matovič eleve zavaros érveléssel állt ki Kollár mellett, mikor a plagizált diplomamunkáját relativizálva arról beszélt, hogy meg kell vizsgálni egy bizonyos időszakon belül minden szakdolgozatot, és adott esetben visszavonhatják mindenki titulusát, akiknek valami nincs rendben vele. Ezt kiegészítette azzal, hogy az újságírók diplomamunkájára is kíváncsi volna. Ellenkező esetben, ha csak Boris Kollárt piszkálják a parlament elnöki posztjáról való lemondással, akkor az egyenlő a meglincselésével.

A SME felhívta a figyelmet arra, hogy ennek illusztrálására felhozott Matovič egy eléggé bonyolult példát.

"Ezzel szemben az a másik politikus, aki a házasságon kívüli szeretőjét rábeszélte az abortuszra, és fizetett neki azért, hogy ezt megtegye, nem követett el hibát csak azért, mert nem tudunk róla? (...) Számomra az ilyen ember, politikus, aki rábeszéli a házasságon kívüli szeretőjét az abortuszra és még fizet is érte - ha dönthetnék a törvényekről - megérdemelné a halálbüntetést. Igen, megérdemli. Ez az én személyes meggyőződésem" - fogalmazott a kormányfő, akinek szavaiból kitűnik, hogy konkrét politikusról beszélt, vélhetően ellenzékiről, de nevet nem mondott.

A SME felhívta a figyelmet, hogy Matovič ezt három hét eltéréssel azután mondta, hogy épp 32 éve végeztek ki utoljára valakit Szlovákiában. A feleségét és két lányát egy fejszével meggyilkoló podbrezovái Štefan Sviteket 1989. június 8-án végezték ki. 1991 júliusában a Csehszlovák Szövetségi Nemzetgyűlés tagjai eltörölték a halálbüntetést.

Azóta csupán Robert Fico Smer-elnök, Ján Slota egykori SNS-elnök és Stanislav Mizík, az ĽSNS képviselője foglalt állást nyilatkozatban a halálbüntetés mellett. Fico rendre hozzátette, hogy az ezzel kapcsolatos európai egyezményeket ugyanakkor be kell tartani. Slotáék 1998-ban népszavazást akartak kiírni a témában, Fico pedig például akkor azt mondta, hogy csak politikai tőkét kovácsolnak abból, hogy egyébként az emberek többsége visszaállítaná a halálbüntetést. Mizík januárban olyan kontetusban említette, hogy az abortusszal szemben a halálbüntetés bebizonyított alávaló bűntettekért járó igazságszolgáltatás". Matovič pedig egy legális orvosi beavatkozásra való rábeszélésért szabná ki.

(SME)