Matovič elismerte, hogy Orbán és Szijjártó segített neki beszerezni az orosz vakcinát

2021. március 5. - 15:01 | Belföld

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő elismerte, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter segített neki beszerezni a kétmillió Szputnyik V vakcinát. Erről a közösségi hálón tett közzé egy bejegyzést pénteken.

Matovič elismerte, hogy Orbán és Szijjártó segített neki beszerezni az orosz vakcinát
Fotó: TASR

Hozzáfűzte: Orbán Viktor magyar miniszterelnök irányította őt Szijjártóhoz, aki ellátta Matovičot a szükséges információkkal, és elküldte neki Denis Manturov orosz gazdasági miniszter elérhetőségét is. Ezt követően Matovič már egyedül tárgyalt az orosz féllel.

„Szeretnék nyilvánosan köszönetet mondani Szijjártó Péter magyar külügyminiszternek a kétmillió Szputnyik V vakcina beszerzésével összefüggésben nyújtott fontos segítségért” – írta Matovič. Hozzátette: Szijjártóval és Orbánnal elég közvetlen a kapcsolatuk ahhoz, hogy olyan komoly ügyeket is képesek legyenek bármikor megbeszélni, mint a kettős állampolgárság kérdése. Az állampolgárságról szóló törvény aktuális módosítása azoknak tenné lehetővé egy másik állampolgárság felvételét a szlovák elvesztése nélkül, akik huzamosabb ideje az adott állam területén élnek.

A kormányfő a magyar külügyminiszter komáromi látogatása után megfogalmazott bírálatokra reagált. A látogatás alkalmával szóba került az állampolgárságról szóló törvénymódosítás is, a Szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériuma emiatt berendelte a magyar nagykövetet. Ivan Korčok (SaS-jelölt) magyarázatot vár tőle a magyar fél magatartására. A miniszter saját bevallása szerint elutasította, hogy találkozzon Szijjártóval a törvénymódosítás ügyében, arra hivatkozva, hogy szuverén szlovák ügyről van szó, ráadásul még nem zárult le a törvényalkotási folyamat.

Szijjártó Komáromban arról beszélt, hogy a magyar kisebbség szempontjából egyelőre nem született kielégítő megoldás a kettős állampolgárság ügyében. Miután találkozott Keszegh Béla komáromi polgármesterrel és a szlovákiai magyar kisebbség képviselőivel, annak a reményének adott hangot, hogy a kérdést egyszer sikerül megoldani. Az éppen zajló szlovákiai népszámlálással kapcsolatban arra kérte a Szlovákiában élő magyarokat, hogy vállalják a magyar nemzetiségüket.


TASR