Matovič elismerte, hogy távozni akart

2020. november 27. - 07:03 | Belföld

Igor Matovič a Joj TV politikai műsorában elismerte, hogy legszívesebben lemondott volna a miniszterelnökségről.

Matovič elismerte, hogy távozni akart
Igor Matovič (Fotó: TASR)

"Legszívesebben távoztam volna. (...) Olyan helyzetek alakultak ki a koalíción belül, amikor a koalíciós partner úgy viselkedett, mintha az ellenzék része volna. Ilyenkor nincs erőd harcolni a rossz ellen a másik oldalon. Úgy gondolom viszont, hogy ez már mögöttünk van" - fogalmazott. Hozzátette, nem tartotta volna igazságosnak, ha arra kéri Richard Sulíkot, az SaS elnökét, hogy mondjon le a gazdasági miniszteri posztról, ellenben bízik benne, hogy helyrejön a viszonyuk.

Az adásban elmondta azt is, hogy kissé kellemetlenül érintette Zuzana Čaputová kijelentése, mikor felhívta a kormánypolitikusok figyelmét a világos kommunikációra. Szavai szerint ugyanis a köztársasági elnöknek kedden egy órán keresztül azt magyarázta, hogyan egyeztek meg a koalícióban az enyhítésekről. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az államfővel nyílt párbeszédet folytatnak.

Igor Matovič reagált a Boris Kollár kórházi hölgytársaságára és konfliktusaira is, elmondása szerint tisztességes magyarázatot vár tőle erre. Ugyanakkor a koalíciós vezetők nála tett látogatása kapcsán elmondta, úgy tudta, ezzel a látogatással nincs gond. Szavai szerint ha tudta volna, hogy tilos a látogatás, akkor nem mennek oda. Boris Kollárt pénteken már hazaengedik a kórházból, Matovič szerint pedig otthonában tárgyalnak majd a koalíciós tanács tagjai.

A főügyészválasztás kapcsán Matovič azt mondta, 2-3 jelöltet tart első osztályúnak. Elmondása szerint az OĽaNOfrakcióján belül is tisztességes vita folyik róluk. Azt nem árulta el, ki az ő favoritja, állítása szerint nem szeretné befolyásolni a választást, amire december 1-jén kerül sor a parlamentben. Úgy látja viszont, hogy meg kell találniuk az új főügyész megválasztásához a parlamenti, legjobb esetben a koalíciós többséget, ugyanakkor elismerte, hogy nehéz választani a kitűnő jelöltek közül.

(SME)