Matovič elmondta, hogyan nézhetne ki Szlovákia teljes „lekapcsolása”, a nyilvánosságot is bevonná a döntésbe

2020. április 1. - 17:17 | Belföld

Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök elképzelése szerint a „blackout”, vagyis Szlovákia „lekapcsolása” idejére - néhány hétre - veszélyhelyzetet hirdetnének ki.

Matovič elmondta, hogyan nézhetne ki Szlovákia teljes „lekapcsolása”, a nyilvánosságot is bevonná a döntésbe
Fotó: TASR

Ez azt jelentené, hogy minimálisra korlátoznák az emberek mozgását, katonai fegyelmet vezetnének be és a katonaság szervezné az ellátást. Egy ilyen átmeneti állapot a kormányfő véleménye szerint lehetővé tenné, hogy a gazdaság a lehető legrövidebb időn belül újrainduljon, ellenkező esetben nagyon sokáig elhúzódhat a válság.

A miniszterelnök szerint egészségügyi szempontból sikerült térdre kényszeríteni a vírust. Hozzátette: ahhoz, hogy a vírus terjedését a minimálisra csökkentsék, és így életeket menthessenek meg, a karanténnak nagyon sokáig el kell húzódnia. Ezáltal azonban megfojtják a gazdaságot.

„A gazdaság, akárcsak a vírus, térdre kényszerült. Most ez a helyzet” – tette hozzá.

A kormányfő szerint a jelenlegi helyzet akár egy évig is eltarthat, ha nem fejlesztik ki addig a védőoltást. „Ez pedig hosszú távon gazdasági halálhoz vezet. Ezt a véleményemet több közgazdász is osztja” – hangsúlyozta.

Szlovákiának jelenleg Matovič szerint két választása van. Az egyik, hogy alacsonyan tartják a fertőzöttek számát, de a gazdaság haldokolni fog. A másik út az, amelyet például a kínai Vuhanban választottak: drasztikus higiéniai óvintézkedések bevezetésével a vírust nagyon gyorsan, szinte teljesen sikerült eliminálni.

„Azt szeretném, ha közösen döntenénk arról, melyik úton induljunk el” – tette hozzá a kormányfő.

Matovič szerint nagyon gyorsan, egy-két héten belül meg kell születnie a döntésnek. „Nagyon gyengék lennénk, ha a döntést csak nyáron hoznánk meg” – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, hogy az ún. totális blackout idején az autógyárak és más üzemek is zárva maradnának. „Minél inkább vissza tudjuk fogni a mobilitást és nélkülözni a nem létfontosságú dolgokat, annál jobb esélyhez juthatunk, és annál rövidebb ideig fog tartani a teljes leállás” – hangsúlyozta, hozzátéve: az új típusú koronavírus miatt naponta mintegy 70 millió euró a gazdasági veszteség.

Matovič szerint egy ilyen döntéshez társadalmi konszenzus szükséges. Úgy véli, a teljes leállást hetekkel előre be kell jelenteni.

„Nem tudom most megmondani, hogy mikor kerülne rá sor, ez egy ötlet, egy lehetséges út” – válaszolta a kormányfő egy újságírói kérdésre.

Az embereknek a blackout, illetve a veszélyhelyzet idején katonai fegyelemnek kellene alávetniük magukat, és minden tevékenységüket fel kellene függeszteniük erre az időszakra. Az alapvető ellátást továbbra is biztosítanák.

A kormányfő hozzátette: az ingázók blackout esetén választhatnának, hogy külföldön vagy Szlovákiában maradnak-e inkább. „A határokat hermetikusan lezárnánk, hogy a minimálisra csökkentsük a kockázatot. Az ingázók ebből a szempontból jelentős kockázatot jelentenek” – mondta. A veszélyhelyzet visszavonása után is érvényben maradnának a szigorú higiéniai intézkedések, továbbra is ellenőriznék például az országba érkezőket.


(TASR)