Matovič: „Elrontottuk” – több mint 400 új esetben igazoltak koronavírus-fertőzést csütörtökön!

2020. szeptember 25. - 09:43 | Belföld

Igor Matovič kormányfő a Facebook-oldalán jelentette be, hogy újabb csúcsot döntött a napi új fertőzöttek száma Szlovákiában.

Matovič: „Elrontottuk” – több mint 400 új esetben igazoltak koronavírus-fertőzést csütörtökön!
Fotó: TASR

„Elrontottuk… 419. Újabb rekord”

– ezzel kezdte bejegyzését a miniszterelnök, amelyben közölte, hogy csütörökön újabb csúcsot döntött a napi fertőzöttek száma Szlovákiában.

„Győzött a vakmerőség, a könnyelműség és az egoizmus. Az állandó támadások, a Covid veszélyességének kétségbe vonása, az intézkedések látványos ignorálása, azok kinevetése, akik betartják... mindez meghozta az eredményét. A „szabadságért harcolás” eredménye, amely most elveszi mások szabadságát.

Abban az időben, amikor az enyhébb szabályokért küzdöttem az esküvőket, a sportot és a kultúrát illetően, fele ennyi új esetet igazoltak… bíztam benne, hogy az emberek értékelni fogják a nagyobb szabadságot és értelmesen fognak viselkedni. Sajnos csalódnom kellett, nyilvánvalóan nem bírtuk el a felelősséget a saját kezünkben.

A szabadság felelősségteljes hozzáállás nélkül anarchiához vezet… most ennek a kezdetén vagyunk. Az új fertőzöttek száma rakétasebességgel nő, és ha valaki azt hiszi, megengedem, hogy a felelőtlen ignoránsok tovább veszélyeztessék a vétlen embereket, az téved” – írta Matovič a közösségi oldalán.

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) adatai szerint csütörtökön 5540 koronavírustesztet elemeztek ki, ezek közül pedig 419 lett pozitív. A járvány kezdete óta igazolt fertőzöttek száma így 8048-ra nőtt.

A nap folyamán 58 pácienst nyilvánítottak gyógyultnak, így már 4036-an küzdötték le a kórt. Koronavírus okozta elhalálozás nem történt, ezek száma maradt 41.

Jelenleg 160 pácienst kezelnek a kórházakban, közülük 125-en igazoltan fertőzöttek. 12 személy van intenzív osztályon, 12-en pedig mesterséges lélegeztetésre szorulnak.

Szlovákiában eddig 433 848 koronavírustesztet végeztek el, az aktív fertőzöttek száma 3971.


-para-