Matovič emelné az áfát, az SaS viszont megvétózna minden erre vonatkozó javaslatot

2021. május 2. - 18:04 | Belföld

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter vasárnap a közösségi oldalán egy adóreform tervéről írt, amelyet hamarosan a nyilvánosság előtt is bemutatna. Erre reagálva az SaS közölte, bármilyen javaslatot, amely az áfa (DPH) emelésére vonatkozik, meg fognak vétózni.

Matovič emelné az áfát, az SaS viszont megvétózna minden erre vonatkozó javaslatot

A pénzügyminiszter szerint azért van szükség az adóreformra, mert a koronaválság miatt milliárdok hiányoznak az állami költségvetésből, és amennyiben az ország szociális és családbarát állammá akar válni, nem vehet fel tovább kölcsönöket.

„Ez azt jelenti, hogy a költségek fedezéséhez igen, szükség lenne növelni az áfát” – írta a közösségi oldalán Matovič.

Matovič példaként egy olyan egyedülálló anyát említett, aki két gyermeket nevel, és összesen 606 eurót kap tisztán.

„Az általam megálmodott szociális államban az adóreform után ennek a bizonyos édesanyának 1021 euró járna” – mondta, majd hozzátette, az általa példaként említett család az áfaemelés után maximum 20 euróval fizetne többet. „A töredéke annak, amit a reformmal nyerne” – magyarázta.

A korábbi miniszterelnököt azért is nehéz követni, mert egy nappal korábban, szombaton még azt írta, hogy a magasabb adók még több embert űznének ki az országból.

Igor Matovič bejegyzésére reagálva az SaS szóvivője, Ondrej Šprlák közölte, az SaS minden olyan javaslatot meg fog vétózni, ami az áfaemelésre vonatkozik.

A párt elnöke, Richard Sulík „abszolút elfogadhatatlannak” tartja az áfa esetleges emelését. „Ebből az okból is élni fogunk a vétó jogával a koalíciós tanácson, és bármilyen javaslatot, amely az áfaemelésre vonatkozik, megvétózunk. Ha azt akarjuk, hogy jól működjön a koalíciónk, tiszteletben kell tartani a szabályokat” – húzta alá.

SaS egyetért a családok támogatásával és az adóreformot is fontosnak tartja, ehhez azonban szerintük nem szabad emelni az áfát és „populista módon olyan ötletekkel jönni, amelyeket nem támogatnak a koalíciós partnerek” – tette hozzá Sulík.

A Za ľudí elnöke, Veronika Remišová vasárnap a Markíza Na telo című műsorában kijelentette, a Za ľudí sem támogatja az áfa emelését. A miniszterelnök-helyettes hozzátette, egyelőre nem is érkezett ezzel kapcsolatban javaslat a koalíciós tanács ülésére.


(TASR)