Matovič és Kollár is kész tárgyalni a népszavazás határozatképességének csökkentéséről

2021. december 29. - 12:32 | Belföld

A népszavazásokat rendszeresen a választásokkal együtt tarthatnák meg, és 10-15 kérdésre lehetne bennük válaszolni. Ezt Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter mondta a TASR-nek. Pártja a választások előtti programban azt ígérte, hogy javasolni fogja a népszavazás határozatképességének 25 százalékra csökkentését.

Matovič és Kollár is kész tárgyalni a népszavazás határozatképességének csökkentéséről
Igor Matovič (Fotó: TASR)

Matovič kész belevágni abba, amit a programja tartalmaz. Úgy gondolja, hogy jó ötlet az embereket bevonni a történésekbe, még ha csak úgy is, hogy a legközelebbi választásokkal tartanák meg, hogy biztosítsák az elegendő részvételt, valamint minimalizálják a kiadásokat. „Szerintem ez érzékeltetné az emberekkel, hogy ők is az állam részei” – mondta Matovič.

Az OĽaNO a választások előtt 2020-ban azt ígérte, javasolni fogja az alkotmánymódosítást, miszerint csökkentsék 25 százalékra a népszavazás határozatképességét. Matovič számára a téma nem idő kérdése, de ha a képviselők kezdeményezni fogják, kész belevágni azzal a feltétellel, ha az már a legközelebbi választáson sorra kerül.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kockázatosnak tart 30 százaléknál alacsonyabb értéket, de kész tárgyalni a koalíción belül a határozatképesség csökkentésével. „Amikor az ellenzékben voltunk, 50-ről 30 százalékra akartuk csökkenteni a határozatképességet. Ma gyakorlatilag egy népszavazás sem lehet sikeres” – jegyezte meg Kollár.

Az Alkotmány szerint egy népszavazás akkor határozatképes, ha azon a lakosság választásra jogosult részének több mint fele részt vesz.


(TASR/para)