Matovič és Sulík egóján és egyezségén múlik a kormány sorsa, napok kérdése, mi lesz

2021. március 24. - 12:49 | Belföld

A jelenleg is folyó koalíciós egyezkezdések legfontosabb pontjai, hogy Igor Matovič kormányalelnöki széket akar az új kormányban, vagy pedig egy minisztériumot az SaS-től. Az SaS nem akarja Matovičot a kormányban, de meg akarja tartani mindhárom minisztériumát.

Matovič és Sulík egóján és egyezségén múlik a kormány sorsa, napok kérdése, mi lesz
Igor Matovič (Fotó: TASR)

A koalíciós tárgyalások vélhetően néhány napig még elhúzódnak. Az SaS szerdán eleget tett annak az ultimátumnak, melyet megszabott arra az esetre, ha Matovič nem mond le máig. Sulík hétfői lemondása után bejelentette távozását a párt két további minisztere, Branislav Gröhling és Ivan Korčok is. Hogy innen hogyan tovább, az viszont egyelőre rejtély.

Veronika Remišová (Za ľudí) szerint viszont csak és kizárólag Matovič és Sulík megegyezésén múlik a dolog. "Úgy tudom, az dönt, hogy Matovič tagja lesz-e az új kormánynak vagy sem. További vitatott pont volt az a minisztérium is, amelyre az SaS igényt tart továbbra is" - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes szerdán.

Matovič az új kormányban egy újonnan megalakítandó posztot töltene be, amit úgy neveznének el, hogy a korrupció elleni harcért felelős kormányalelnök.

Richard Sulík viszont erről azt mondta a Denník N-nek adott interjújában a minap, hogy ez egyáltalán nem jelentene nagy változást a mostani állapothoz képest, különösen úgy, hogy egyik legközelebbi embere (vélhetően Eduard Heger) lenne a miniszterelnök.

Az OĽaNO a választási eredmény alapján szeretné újraosztani a minisztériumokat, ami azt jelentené, hogy az SaS-nek eggyel kevesebb lenne. Sulíkék azért kaptak eggyel több minisztériumot, mert nem ők jelölhettek minisztert a pénzügyi tárca élére. Jaroslav Naď (OĽaNO) honvédelmi miniszter ezt úgy értelmezi, hogy a jó szándék jegyében mondott le a pártjuk egy minisztériumról, ellenben ez a jó viszony megromlott, így most visszakérik. Jelezte viszont, hogy belemennének abba, hogy az SaS megtartsa, ha eggyel növelnék a kormánytagok számát, és ez volna a Matovič számára kitalált kormányalelnöki poszt.

Ezt az SaS-szel ellentétben nem utasítja el egyértelműen a Za ľudí, Remišová és Mária Kolíková, aki tegnapig betöltötte az igazságügyi miniszteri posztot, azt mondta, tárgyalhatnak róla.

Az OĽaNO és az SaS vezetése mindenesetre kedden este is tárgyalt és szerdán is folytatják.

"Felszólítom őket, hogy egyezzenek meg. A négyes koalíció lényegében Igor Matovič és Richard Sulík egyezségén múlik. A mi pártunk ehhez már semmilyen módon nem tud hozzájárulni, megtettünk mindent, amit lehet" - fogalmazott, emlékeztetve arra, hogy Szlovákia sorsa nem múlhat azon, hogy "egyik vagy másik ott lesz-e a kormányban vagy az egyik nem lesz ott, ha a másik sem".

Remišová jelezte, hogy ha e hét végéig nem születik egyezség a koalíción belül, akkor hétfőn ő is benyújtja lemondását a miniszterelnök-helyettesi posztról. Boris Kollár (Sme rodina) pedig kedden azt mondta, hogy a jövő hét végéig ad időt a megállapodásra, ellenkező esetben az előrehozott választásokat fogják szorgalmazni. Kedden Zuzana Čaputová is távozásra szólította fel Matovičot.

(Denník N)