Matovič és Sulík kapcsolata olyan, mint egy házasság, közvetlenül a válás előtt - politológusok elemzik a kormányválság utáni helyzetet

2021. március 29. - 11:59 | Belföld

Pár hét kavarás után véget ért a koalíciós válság. A hetekig tartó tárgyalások, veszekedések és spekulációk után a kormány végül mind a négy párt részvételével folytathatja  a munkát. A politológusok úgy látják, ebben a történetben mindenki vereséget szenvedett.

Matovič és Sulík kapcsolata olyan, mint egy házasság, közvetlenül a válás előtt - politológusok elemzik a kormányválság utáni helyzetet
Fotó: TASR

A megegyezés szerint az eddigi pénzügyminiszter, Eduard Heger Igor Matovičcsal helyet cserélve átnyergelhet a miniszterelnöki székbe, és a kabinetnek Richard Sulík is tagja marad. Ez a helyzet számos kérdést vet fel, mivel a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a két pártelnök - Matovič és Sulík - közötti konfliktus előbb-utóbb újra fellángolhat.

Az elmúlt héten a miniszterek egymás után mondtak le pozíciójukról. A Sulík-féle SaS mindhárom minisztere távozott, végül a párt felfüggesztette a "koalíciós tagságát". A liberális tömörülés a hétvégén nem is vett részt koalíciós tárgyalásokon, mivel Richard Sulík ragaszkodott ahhoz, hogy most Matovičon a sor, hogy felkeljen a miniszterelnöki székből.

Az OĽaNO tisztviselői azt állították, hogy a vezetőjük akkor hajlandó távozni, ha előtte megállapodnak abban, hogy néz majd ki az átalakított kabinet. Matovič még egy hárompárti koalícióról is említést tett. Vasárnap este azonban a kormányfő sajtótájékoztatót hívott össze, amelyben bejelentette, hogy lemond, és elfelejti az SaS-szel és a Za ľudíval szemben támasztott összes követelést.

Ennek következtében új kormány jön létre Eduard Heger vezetésével. Marek Krajčí egészségügyi miniszter (OĽaNO) és Milan Krajniak munkaügyi miniszter (Sme rodina) kivételével minden miniszter visszatérhet eredeti pozíciójába.

"Biztosan sokan csodálkoznak azon, hogy mire volt jó ez a cirkusz. Gyakorlatilag nem oldottak meg vele semmit.

Ez a konfliktus minden bizonnyal nem segített rajtuk, éppen ellenkezőleg "- nyilatkozta a kormányválság kezeléséről Radoslav Štefančík politológus.

"Ha a civakodás összes érintett szereplője visszatérhet a kormányba, akkor az emberek joggal kérdezhetik, hogy mindez mire volt jó a világjárvány közepén, amikor emberi életről van szó" - tette hozzá Viera Žúborová politológus.

Sok kérdőjel maradt Igor Matovič és Richard Sulík kapcsolatával összefüggésben, hiszen ez a koalíciós válság javarészt a személyes ellentéteikről szólt. Mindkét politikus arról beszél, hogy a problémáikat megpróbálják megbeszélni. De a szakértők szkeptikusak ezzel kapcsolatban.

"Igor Matovič és Richard Sulík kapcsolata olyan, mint egy házasság közvetlenül a válás előtt. Mindketten azt mondják, hogy élni fognak az utolsó lehetőséggel, elmennek egy házassági tanácsadó központba, hogy a terapeuta segítsen nekik, rámutatva az őket összekötő értékekre. De végül mégis elválnak "

- fejtette ki Štefančík.

Viera Žúborová osztja ezt a véleményt, mivel nem tudja elképzelni, hogyan akarnak ezek a politikusok együttműködni a kormányban. "Nem hiszem, hogy ez a két úr normális kapcsolatban maradhat egymással." - gondolja a politológus.

Őket majd az új miniszterelnöknek, Eduard Hegernek kell kordában tartania, aki nagyon nehéz helyzetbe kerül azáltal, hogy a kormányban magasabb pozícióba kerül a pártfőnökénél.

"Ez az ország történelmében új helyzetet teremt, hogy a leköszönő miniszterelnök egy másik ajtón keresztül visszatér a kormányba. Nem tudom megmondani, hogyan fogja ezt kezelni Heger "- bizonytalanodott el Žúborová, aki szerint ez a válság senkin nem segített semmilyen szempontból sem.

"Mindenki vereséget szenvedett. Ebben az egészben Igor Matovič Szlovákia modernkori történelmének legrosszabb miniszterelnökeként szerepel, mert alkotmányos többséggel csak egy évig állt a kormány élén. 1989 novembere óta nem volt ilyen kétbalkezes politikusunk. Richard Sulík és Veronika Remišová is veszített, mert kudarcot vallottak abban a törekvésükben, hogy Matovičot kirakassák a kormányból. Ráadásul kap egy minisztériumot, ahonnan befolyásolhatja a többi tárca költségvetését is"- véli Štefančík.

A legnagyobb vereséget az állampolgár szenvedte el, mivel ebben a konfliktusban megfeledkeztek róla, "aki azonban majd a következő választásokon ennek hangot adhat" - zárta gondolatait a politológus.

(tvnoviny.sk)