Matovič esetleges lemondása egy hónappal is elodázhatja a kormány elleni bizalmatlansági szavazást

2022. december 13. - 15:38 | Belföld

„Ha nem lesz más lehetőség, tárgyalni fogunk az előrehozott választásokról” – nyilatkozta Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője a Markíza TV Na telo PLUS adásában, ahol Jana Bittó Cigánikovával (SaS) és Erik Tomáš (Hlas) képviselőkkel vendégeskedett.

Matovič esetleges lemondása egy hónappal is elodázhatja a kormány elleni bizalmatlansági szavazást
Roman Mikulec, Igor Matovič és Eduard Heger (Fotó: TASR - Jaroslav Novák)

Amint arról beszámoltunk, kedden a parlamenti képviselők megszavazták Michal Šipoš ügyrendi javaslatát, így csak csütörtökön este 5 órakor szavaznak a kormány elleni bizalmatlansági javaslatról. Igor Matovič lehetséges távozásával kapcsolatban Šipoš a Markíza TV műsorában elmondta, minden lehetséges forgatókönyv szóba jöhet.

„Senki sincs a székéhez ragasztva. Sem Eduard Heger, sem Igor Matovič. Ezt az is bizonyítja, hogy Igor Matovič már egyszer lemondott a kormányfői posztról. A demokratikus Szlovákia érdekeit szeretnék az első helyre tenni, nem a mi pozícióinkat” – mondta, majd hozzátette: ha nem halasztották volna el a szavazást, a kormány megbukott volna kedden.

Šipoš nem akart többet elárulni a tárgyalásokról és a követelésekről. Mint mondta, az OĽaNO azt követően nyilatkozik majd róluk, ha mindenben egyezségre jutottak. „Prioritást élvez, hogy a maffia ne kerüljön újra hatalomra” – jegyezte meg.

Jana Bittó Cigániková szerint az SaS mindent megtesz azért, hogy Szlovákiában jobb körülmények között élhessenek az emberek. „Senki sem állíthatja, hogy ha Igor Matovič távozna a posztjáról, az fájna valakinek” – jelentette ki, majd hozzátette: a liberálisok készek tárgyalni a további feltételekről. „Ha látnánk az első lépéseket, akkor látok lehetőséget arra, hogy egy hónappal eltoljuk a dolgokat, és sor kerüljön a párbeszédre” – tette hozzá.

Erik Tomáš szerint a kulisszák mögött azt rebesgetik, hogy a koalíció egyetértene az előrehozott választásokkal 2023 szeptemberében. „Mi nem értünk ezzel egyet. Áprilisban, májusban vagy júliusban is lehetnek választások. Egyetértünk azzal az állásfoglalással, hogy ha előrehozott választás lesz, akkor azt az év első felében kell megrendezni” – mondta Tomáš.

Šipoš szerint biztosan tárgyalni fognak majd az előrehozott választásokról. Az OĽaNO célja viszont, hogy ezt elkerüljék, és, hogy a Heger-kormány a választási időszak végéig egyben maradjon.


(tvnoviny.sk)