Matovič a Facebookon dühöng, amiért kicsúszik az ország kezéből az orosz vakcina

2021. február 21. - 20:31 | Belföld

„Az egészségügyi minisztérium évente több ezer engedélyt ad nem regisztrált gyógyszerek használatára, amelyek sok ember életét és egészségét mentik meg – és ezidáig ezt senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni” – kezdte Matovič vasárnap esti bejegyzését a Facebookon.

Matovič a Facebookon dühöng, amiért kicsúszik az ország kezéből az orosz vakcina
Fotó: TASR

Most ugyanígy az egészségügyi minisztérium engedélyezhette volna a Szputnyik V vakcina használatát – folytatta, majd hozzátette, ennek ellenére a tárca azt akarta, hogy az engedélyezésről az egész kormány döntsön, két okból. Matovič szerint ezáltal egyrészt nem indult volna felesleges kampány a Szputnyik V vakcinával történő oltás ellen, másrészt a vakcina végső felhasználását az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) vagy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezésétől tették volna függővé. „Nem sikerült. A Za ľudí párt vétóval blokkolta az eljárást” – írta.

A kormányfő hozzátette, az SaS is azt javasolta, hogy az egészségügyi miniszter rendelje meg a vakcinákat, majd csak azután használják, miután az oltóanyag megkapta a ŠÚKL vagy az EMA engedélyét.

Matovič szerint a Szputnyik V gyártója biztosan nem fogja velünk játszani ezeket a játékokat.

„Miért is kellene kétmillió vakcinát tartaniuk valahol a raktáron, amelyekkel időközben több ezer ember életét menthetnék meg? Oda szállítják, ahol van józan ész, és a pandémia idején nem helyezik előtérbe a politizálást az egészség és életek megmentésével szemben“ – húzta alá.

A miniszterelnök megjegyezte, aki azt akarja, hogy várjuk meg az Európai Gyógyszerügynökség regisztrációját, az valójában nem is akarja, hogy a Szputnyik V-vel oltsunk Szlovákiában, hiszen addigra a gyártó összes kapacitása reménytelenül kimerül. „...és azt akarja, hogy továbbra is csak az EU közös beszerzése alapján szerződött oltások rendkívül késleltetett szállítására támaszkodjunk. Azt akarja, hogy még hetekig, hónapokig küzdjünk a lockdownnal és a felesleges halálesetekkel.“

„...miért nem engedjük meg az embereknek, hogy szabadon eldöntsék, megbíznak-e abban a vakcinában, amelyet Magyarországon, San Marinóban, Dubajban, Bahreinben stb. biztonságosnak tartnak?“ – tette fel a kérdést, közben pedig arra a 300 ezer ember véleményére hivatkozott, akik egy felmérés szerint kizárólag az orosz vakcinával oltatnák be magukat.

Igor Matovič miniszterelnök pénteken délután bejelentette, hogy kétmillió adag Szputnyik V vakcina szállításáról egyezett meg az orosz féllel, az oltáshoz azonban még hiányzik a vakcina hazai engedélye. A kormány csütörtökön ugyan nem fogadta el azt a határozatot, amely felhatalmazta volna Marek Krajčí egészségügyi minisztert a Szputnyik V hazai engedélyezésére, mert a Za ľudí megvétózta azt, de az engedélyhez nem kell feltétlenül a kormány jóváhagyása, azt az egészségügyi miniszter saját hatáskörben is kiállíthatja.

A miniszterelnök pénteken azt kérte a miniszterétől, hogy adja meg az engedélyt. „Örülnék neki, ha Marek Krajčí élne ezzel a hatáskörével, és aláírná ezt a kormány határozata nélkül is” – jelentette ki a kormányfő. Közben a parlamenten kívüli SNS és Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője is közölte, amellett teszi le voksát, hogy a miniszter hatásköréből kifolyólag engedélyezze a Szputnyikot. Krajčí erre egyelőre nem mondott egyértelmű igent.


(parameter)