Matovič a fasisztákkal is képes tárgyalni a „csomagja” elfogadása érdekében

2022. május 20. - 18:41 | Belföld

A fasisztákkal tárgyalt Matovič, aki mindent megtesz azért, hogy elfogadják a csomagját. Az SaS továbbra sem támogatja a pénzügyminiszter elképzelését, a Slovnaft extra-adóztatását is csak akkor tartják elfogadhatónak, ha ezzel párhuzamosan csökken az üzemanyagokra kivetett egyéb adó.

Matovič a fasisztákkal is képes tárgyalni a „csomagja” elfogadása érdekében
Fotó: TASR

A parlament pénteken befejezte az úgynevezett Matovič-csomag, az infláció hatását kivédeni hivatott intézkedéscsomag vitáját. A javaslatot gyorsított eljárásban tárgyalják a képviselők, az első szavazás kedden várható.

A pénzügyminiszter ráfanyalodott a „fasiszta szarra”

Igor Matovič pénteken elismerte, hogy az általa kidolgozott tervezetről tárgyalt Marian Kotleba pártjának, az ĽSNS-nek a képviselőivel. A tárgyalást megerősítette Martin Beluský, a ĽSNS alelnöke is.

Matovič tavaly decemberben még „fasiszta szarnak” nevezte a ĽSNS jelenlegi és a korábbi képviselőit.

Akkor leginkább azért haragudott rájuk, mert nem voltak hajlandóak támogatni az ugyancsak általa kitalált „oltási bónuszt”, amivel az időseket szerette volna motiválni az oltás felvételére. Azzal is vádolta a szélsőséges képviselőket, hogy oltásellenes kijelentéseikkel félrevezették az időseket, akik miattuk fognak meghalni.

Most azonban a módosítási javaslataikat is hajlandó elfogadni.

„A törvény előterjesztőjeként minden képviselővel kész vagyok leülni, hogy elmagyarázzam neki a jogszabályt” – mondta Matovič a fasisztákkal folytatott mintegy 3 órás tárgyalásról.

Elismerte, hogy a törvény támogatása is szóba került a megbeszélésen, és kijelentette, ha értelmes javaslatokkal jönnek, akár el is fogadhatják azokat.

Sulík: Matovič dolgozza át a csomagot

Az SaS továbbra is elutasítja a Matovič-csomagot, mivel az szerintük túlságosan sokba kerül, és nemcsak a rászorulóknak segít. Richard Sulík pénteken felszólította Matovičot a javaslat visszavonására és alapos átdolgozására. A szerintük túlzottan - a költségvetés lehetőségeihez képest - bőkezű családtámogatás mellett az SaS-nek a legjobban a „szabadidő-utalványok” mértéke és szabályozása szúrja a szemét. A pénzügyminisztérium szerint a csomagnak ez a része mintegy 400 millió euróba kerülne, de egyelőre teljesen kidolgozatlan az utalványok felhasználása. Sem azt nem tudják, hogy milyen formában kapják majd meg a szülők ezt a támogatást, sem pedig azt, hogy mire költhetik majd.

Emellett Matovič 15 millió eurót akar elkölteni az utalványok felhasználásának ellenőrzésére, ebből 6 millió lenne a fizetése a csaknem 500 ellenőrnek, 9 millióból pedig autókat és számítógépeket vennének nekik.

Matovičnak kellenek a fasiszták szavazatai

A törvénycsomag napirendre vétele csak a szélsőséges képviselők támogatásával sikerült, valószínűleg az elfogadásánál is szüksége lesz rájuk Matovičnak.

A koalíciós pártok közül ugyan a Sme rodinára biztosan számíthat, de a Za ľudí néhány képviselője pénteken saját javaslatot mutatott be. Igaz, Tomáš Meravý, a párt gazdasági szakértője szerint ez csak arra az esetre szolgál, ha a Matovič-csomagot elutasítaná a parlament.

A Za ľudí az SaS javaslatához hasonló javaslattal állt elő, amely Meravý szerint olcsóbb lenne Matovič javaslatánál: csak mintegy 500 millió euróba kerülne.

Ez harmadrészben a szociális támogatások emelésén, harmadrészben az adómentes jövedelemrész emelésén, harmadrészben pedig az adóbónusz emelésén alapulna.

A Slovnaft extra adóztatásáról is kedden szavaznak

A parlament befejezte a Slovnaft extraadójáról szóló törvény általános vitáját is, a szavazás erről is kedden várható. A jogszabályt az SaS csak akkor támogatná, ha vele párhuzamosan csökkentené a kormány az üzemanyagok általános forgalmi adóját vagy a jövedéki adót. Ha ezt nem tudják elérni a második olvasat során, akkor vétózni fogják a javaslatot, ami a teljes visszavonását eredményezheti. Ebben az esetben viszont Matovič üzemanyagárstop bevezetését tervezi a magyarországi minta alapján.

- lpj -