Matovič: Ficót két dologról ismerik Brüsszelben – a fiatal lányokról és az alkoholról

2020. július 23. - 12:46 | Belföld

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő szerint a korábbi miniszterelnököt, Robert Ficót két dologgal kötik össze Brüsszelben az EU-tagállamok vezetői: a fiatal lányokkal és az alkohollal.

Matovič: Ficót két dologról ismerik Brüsszelben – a fiatal lányokról és az alkoholról
Robert Fico (Fotó: TASR)

A kormányfő a csütörtöki kormányülést követően tartott sajtótájékoztatón elmondta, Brüsszelben érdeklődött afelől, hogy a tagállamok vezetőinek milyen tapasztalataik voltak Szlovákia korábbi kormányfőjével. Matovič szerint egyesek nem is emlékeztek rá.

„A képviselő úr a plenáris ülésterembe – oda, ahol a tárgyalások folynak – elvből mindig a legutolsóként érkezett, akkor, amikor már mindenki más leült” – mondta Matovič, majd hozzátette, a valódi tárgyalások azelőtt zajlanak, hogy megkezdődne a hivatalos program.

„Abban a pillanatban, hogy bejelentették, véget ér a tárgyalást, a képviselő úr elment, és sosem beszélgetett senkivel” – tette hozzá.

Az újságírók azt is megkérdezték Matovičtól, mit szólt a Smer-SD elnökének azon kijelentéseihez, miszerint a múlt heti EU-csúcstalálkozó után néhány vezető felhívta és megkérdezte, „miféle bohócot” küldött oda Szlovákia. A miniszterelnök szerint Fico mindezt kitalálta, és egyúttal felszólította, hogy hozza nyilvánosságra azoknak a vezetőknek a neveit, akikkel telefonált.

„Nagyon jó kapcsolatot alakítottam ki a legtöbb vezetővel” – húzta alá Matovič, de egyúttal azt is hozzátette, hogy nem mindenkivel.

Arra a bírálatra reagálva, hogy nem tárgyalt eleget például Magyarországgal, rámutatott, hogy a csúcstalálkozó alatt összesen mintegy 10-12 órát tárgyalt a többi V4-es ország képviselőivel.

Fico állítása szerint Matovič nem beszél jól angolul, ezért nem volt képes megfelelően tárgyalni a csúcstalálkozón, és több támogatást kiharcolni az ország számára. Fico úgy véli, Szlovákia millióktól esett el emiatt, kevesebb pénz lesz a járvány utáni újjáépítésre, és az egyes régiók fejlesztésére. Matovič ezzel szemben több mint elégedett: hiszen szilvás lepénnyel ment Brüsszelbe, és 40 milliárd euróval jött haza. A kormányfő ezt úgy tálalta, hogy "nem jó hírt hoztam Szlovákiának, hanem zseniálisat".


(TASR/para)