Matovič Gucci-cipővel „dobálózik", és a Radičová-kormány megbuktatását dörgöli Sulík orra alá

2020. április 15. - 15:40 | Belföld

A gazdasági helyzet kritikus, nagy a visszaesés, több ezer munkanélkülire kell felkészülni – jelentette ki Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter szerdán. Saját gazdasági válságtanácsot nem hoz létre, ebben nem akar versenyezni a kormányhivatalban létrejövő gazdasági válságtanáccsal, és a kormányt sem hagyja ott, még Igor Matovič kormányfő szúrós kijelentései miatt sem. Matovič egy olyan feleséghez hasonlította Sulíkot, aki amiatt panaszkodik, mert a férje nem vesz neki egy rózsaszín Gucci-cipőt

sulik matovic
Fotó: TASR

Sulík szerint már kedden, közvetlenül húsvét után ki kellett volna nyitni az összes kiskereskedést, amelyik nem nagy bevásárlóközpontban üzemel.

„Nem értem miért kellene több tízezer kiskereskedést csődbe juttatni, amikor nem hallottam egyetlen olyan esetről sem, amikor egy elárusító betegedett volna meg

- indokolta elképzelését a gazdasági miniszter. - Természetesen a nyitás csak a higiéniai előírások szigorú megtartásával lehetséges, hiszen minden kiskereskedés előtt kézfertőtlenítő van, mindenki szájmaszkot visel és szigorúan korlátozzuk, hányan lehetnek egyszerre a boltokban.”

200-300 ezer ember sorsa

Nem vitatkozik azzal, hogy a kiskereskedelem talán csak 2 százalékot tesz ki az ország GDP-jéből, ugyanakkor szerinte ez az ágazat mintegy 200-300 ezer embert foglalkoztat.

„Miért tesszük tönkre ezeket az embereket” - kérdezte Sulík koalíciós partnereitől.

Kifogásolta azt is, hogy még mindig nem született döntés a kiskereskedések bérleti díjának enyhítéséről. „Már három hete mondom ezt a koalíciós tanácsban” - dühöngött Sulík.

Úgy véli, a kormány több eddigi intézkedése is ellentétes hatású. Bírálják például, hogy a pozsonyiak más országrészekbe utaznak, de a vasúti személyszállítást nem függesztették fel, és ráadásul a nyugdíjasok még továbbra is ingyen utazhatnak a vonatokon.

Nem lesz még egy válságtanács

A gazdasági miniszter korábbi terveivel ellentétben mégsem hoz létre saját hatáskörében egy újabb gazdasági válságtanácsot, nem akar ugyanis konkurálni a miniszterelnök irányításával létrejövő válságtanáccsal. „Részt fogok venni a miniszterelnök tanácsában, ha tényleg megkapom a meghívót” - mondta a gazdasági miniszter. Igyekszik majd meggyőzni koalíciós partnereit, szerinte a Sme rodina és a Za ľudí képviselői is sok esetben hozzá hasonlóan látják a helyzetet.

Gucci-cipő és Radičová kormánya

Sulík marad a koalícióban is, habár nem tetszik neki a kormányfő kommunikációja. Igor Matovič egy elkényeztetett feleséghez hasonlította Sulíkot, aki amiatt panaszkodik, mert nem kap meg egy újabb Gucci-cipőt. Felrótta az SaS elnökének Iveta Radičová kormányának megbuktatását is 2011-ben.

Matovič akkor már nem volt tagja az SaS frakciójának, de a szavazáson nem vett részt, vagyis ő sem támogatta Iveta Radičová kormányát.

Sulík csak annyit reagált a kormányfő kijelentéseire, hogy sajnálja, de ő nem fogja utánozni őt. „Ha Igor Matovič úgy döntött, hogy így fog kommunikálni, OK, de én ezt teszem” - jelentette ki a gazdasági miniszter. Úgy véli azonban, hogy még mindig jobb a kormányban maradni, mint távozni, mert így többet tud elérni. A kormányprogram vitája jövő hétfőn kezdődik a parlamentben.

- lpj -