Matovič: Ha ideiglenes költségvetés lesz, az lesz az Armageddon

2022. november 23. - 20:48 | Belföld

Átfogó anyagot dolgozott ki a pénzügyminisztérium arról, hogyan működne az ország, ha a parlament nem fogadná el a jövő évi költségvetést és ideiglenes költségvetés lépne életbe – jelentette ki Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter. Az anyagot jövő héten akarja ismertetni.

Matovič: Ha ideiglenes költségvetés lesz, az lesz az Armageddon
Igor Matovič (TASR)

„Ha ideiglenes költségvetés lesz, az lesz az Armageddon. Úgy gondolom, azt nem élnénk túl. Elveszítenénk az országot, a demokráciát” – mondta a pénzügyminiszter. Éppen ezért feltételezi, hogy végül akad elég képviselő, aki támogatja a költségvetést a parlamentben.

„Mindent megteszünk, hogy el legyen fogadva a költségvetés, igyekszünk találni 76 felelős képviselőt, akiknek fontosak az emberek és akik megértik, hogy ilyen nehéz helyzetben nem lehet ideiglenes költségvetés” – tette hozzá.

Egyes ellenzéki pártok bejelentése kapcsán, hogy hajlandók megszavazni a költségvetést, cserébe az előrehozott parlamenti választás kihirdetéséért, Matovič azt mondta, a költségvetés elfogadása az első számú prioritás. „Ha nem lesz elfogadva, akkor beszéljünk más lehetőségekről” – mondta, hozzátéve, hogy minden út, ami az előrehozott választáshoz vezet, a szlovákiai demokrácia elveszejtésének útja.

A pénzügyminiszter azt is elmondta, tárcája mindent megtesz, hogy megfeleljen az Európai Bizottság elvárásainak és a törvényeknek a kiadási korláttal kapcsolatban. „Láttuk a Bizottság állásfoglalását, hogy a korlát bevezetését kéri, viszont rugalmasabb és nyitottabb is a testület az energetikai válság miatt. Ebben a szellemben tárgyalunk, nincs értelme részeredményeket elárulni és azokról beszélni” – zárta a pénzügyminiszter.

TASR