Matovič: a hadsereg bevetése a roma telepeken nem erődemonstráció

2020. április 1. - 16:51 | Belföld

Pénteken négy roma telepen, Kecerovcén, Tőketerebesen, Markušovcén, és Jarovnicében kezdik meg a külföldről visszaérkezett lakosok tesztelését, a hadsereg segítségével. Füleken is tesztelnek majd, Agócs Attila polgármester csak újságíróktól értesült arról, hogy a szűrést katonák végzik.

Matovič, Bučková
Fotó: TASR

A frissen kinevezett romaügyi kormánybiztos, Andrea Bučková 33 roma telepet választott ki, amelyeket április 9-ig le akarjnak ellenőrizni. A tesztelést pénteken, április 3-án négy telepen kezdik meg, a hadsereg segítségével. Az ok, hogy összesen mintegy 1500-an érkeztek vissza külföldről a romatelepekre az utóbbi időszakban olyan országokból, ahol sokkal nagyobb a fertőzés veszélye, mint Szlovákiában. Igor Matovič kormányfő szerint ezeken a településeken nem lehet betartani a karantént, mert sokan élnek egy házban, lakásban. Akiről kiderül, hogy fertőzött, állami karanténba kerül.

„Míg a többségi lakosság körében egy beteg átlagosan 1,69 embert fertőzhet meg, addig a roma telepeken akár 20 ember is megfertőződhet egy vírushordozótól”

- állítja a kormányfő az Egészségpolitikai Intézet elemzésére hivatkozva. Peter Pollák (OĽaNO) korábbi kormánybiztos, jelenleg európai parlamenti képviselő úgy véli, hogy a tesztelt települések száma még nőni fog. Jelenleg a kormány nincs tisztában azzal, milyen a roma telepeken élők fertőzöttsége.

Csoportos tesztelés

A 33 telepen mintegy 1000 embert akarnak célzottan tesztelni koronavírusra, ők azok, akik külföldről érkeztek haza. Amennyiben valamelyik teszt eredménye pozitív lesz, akkor a fertőzött környezetét is tesztelik. Úgynevezett pool-tesztelést alkalmaznak, vagyis egy teszttel több embert vizsgálnak, ha az eredmény pozitív, akkor egyenként is megvizsgálják az adott csoport tagjait.

A hadsereg zár karanténba

A fertőzött embereket állami karanténba viszik, számítanak a községek segítségére is, de válsághelyzetben, ha nagy számú fertőzött embert kellene elkülöníteni, akkor várhatóan a hadsereg segítségét is igénybe fogják venni.

Jaroslav Naď védelmi miniszter szerint Lešťen, a katonai kiképző központban alakíthatnak ki megfelelő karantént.

„Felkészülünk a legrosszabbra is, reméljük erre nem lesz szükség” - jelentette ki a védelmi miniszter.

Nem erődemonstráció

Ugyanis már a tesztelésben is a hadsereg nyújt segítséget, összesen 5, 13 tagú csapatot állítottak fel. A kormányfő szerint a hadsereg segítségével nem fenyegetni akarnak, egyszerűen csak nem akarják terhelni a civil egészségügyi személyzetet.

„Az, hogy a hadsereg fog segíteni, nem erődemonstráció” - jelentette ki Matovič.

A tesztelést a hadsereg a romaügyi új kormánybiztossal, Andrea Bučkovával együttműködve hajtja végre, a tesztelt települések kiválasztását is a kormánybiztos hivatala végezte. „Egyeztetni fogunk a települések polgármestereivel, civil szervezetekkel és a közösségek vezetőivel is” – ígérte Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter.

Elherdált uniós támogatás?

Igor Matovič szokásához híven az előző kormányt hibáztatta a kialakult helyzetért, szerinte nem készítettek semmilyen tervet a roma telepek ellenőrzéséről, és a telepek fejlesztésére szánt pénzt is elherdálták. „Meg kellett volna állítani a határon azokat, akik külföldről érkeztek a telepekre" - jelentette ki a kormányfő. Ravasz Ábel korábbi kormánybiztos szerint azonban voltak tervek, ők is készítettek egy hasonló listát azokról a településekről, ahol szükség van fokozottabb ellenőrzésre, de ezt a jelenlegi kormány nem vette figyelembe. Visszautasítja, hogy elherdálták volna az uniós támogatást, állítja, hogy ahol erre lehetőség volt, fejlesztették az infrastruktúrát az uniós támogatások felhasználásával, a támogatás másik részét pedig a szocilis munkások hálózatának kiépítésére használták, amire a jelenlegi kormány is támaszkodik.

Füleken is tesztelni fognak

Agócs Attila szerdán értesült arról, hogy Füleken is tesztelni fogják a roma lakosság egyes tagjait. „A romaügyi kormánybiztos keresett meg minket ma, és jelezték, hogy felvették Füleket is erre a listára – mondta a Paraméternek szerdán Agócs. – Arra kértek, hogy biztosítsunk helyiséget, ahol a tesztelést el lehet végezni.” Arról nem tájékoztatták őt, hogy mikor kerül sorra Fülek.

„Vannak, akik koldulni jártak”

Azt ő is tudja, hogy a városba sokan tértek vissza olyanok, akik korábban külföldön dolgoztak, de vannak köztük romák és nem romák is. „Többen jöttek haza olyanok, akik Ausztriában dolgoztak gondozóként, igaz, vannak olyanok is, akik koldulni jártak ki” – mondta Agócs. Szerinte sokan közülük felelősségteljesen viselkednek, bejelentkeztek a nyilvántartási rendszerbe és karanténban élnek. „Vannak azonban olyanok is, tudunk is róluk, akik nem jelentették be, hogy most jöttek haza külföldről” – mondta Agócs. A hivatalos adatok szerint a városban még nincs fertőzött ember.

Kit fognak tesztelni?

Azt nehezen tudja elképzelni, hogy hogyan fog zajlani a tesztelés a városban, már csak azért is, mert Füleken nincs roma telep. „A városban mintegy 3500 roma él, ez a legnagyobb integrált roma közösség, vagyis nálunk nincsenek szegregált roma telepek” - magyarázta a polgármester. Arról is csak újságíróktól értesült, hogy a tesztelést katonák fogják végezni. „Én úgy vettem ki a romaügyi kormánybiztos szavaiból, hogy a közegészségügyi hivatal együttműködésében zajlik majd a tesztelés” – mondta Agócs.

Azt sem tudja, hogyan fogják kiválasztani azokat, akiket tesztelni fognak. „Az egy dolog, hogy a szociális terepmunkásaink szóbeszéd szintjén értesültek arról, hogy ki érkezett haza, de ezt nem biztos, hogy tényként lehet kezelni. Az is kérdés, hogy a többségi társadalom hogyan fogja viselni, hogy csak romákat tesztelnek, hiszen itt jobbára elvegyülve élünk – magyarázta a polgármester. – Ebben látok egyfajta problémaforrást.”

A 33 kiválasztott település, ahol a romákat tesztelni fogják:

Az első négy (pénteken kezdik): Tőketerebes, Jarovnice, Kecerovce, Markušovce

Április 9-ig elvégzik a szűrést a következő településeken is: Fülek, Bártfa, Šumiac, Cigeľka, Zborov, Kosihovce (Dacsókeszi), Krížová Ves, Snina, Spišský Štiavnik, Batizovce, Strážske, Nacina Vec, Krompachy, Pavlovce nad Uhom, Žehra, Ondavské Matiašovce, Dobšiná, Vechec, Ochtiná, Bystrany, Slavošovce, Jakubany, Hrabušice, Bôrka, Doľany, Smižany és Čaklov.

Lajos P. János