Matovič helyesli, amit Gyimesi tett, hisz ez már megszokott

2022. május 30. - 12:31 | Belföld

Az OĽaNO elnöke, Igor Matovič pénzügyminiszter helyesli azt a javaslatot, amit pártja frakciójának képviselője, Gyimesi György az ellenzéki ĽSNS-ből kivált Tomáš Tarabával közösen nyújtott be a parlamentbe. 

Matovič helyesli, amit Gyimesi tett, hisz ez már megszokott
Igor Matovič (Fotó: TASR)

"Az állami épületeket bármilyen szexuális irányultság terjesztésére történő kihasználása nem egyeztethető össze a közérdekkel. Éppen ezért Gyimesi képviselő javaslatát helyesnek tartom" - jelentette ki Matovič a TASR-nek.

Szerinte az sem gond, hogy mindezt egy ellenzéki képviselővel lépte meg, mivel nem először történik meg, hogy egy koalíciós képviselő a partnerek beleegyezése nélkül nyújt be törvényjavaslatot. "Ebből a szempontból ez már megszokott a koalíció keretein belül" - jegyezte meg.

Más véleményen van az OĽaNO frakcióvezetője, Michal Šipoš, aki szerint ezzel foglalkoznak majd a frakcióülésen. "Ezt a frakció szabályai és a koalíciós szerződés megsértésének tartjuk" - fogalmazott.

Mint azt korábban megírtuk, Gyimesi és Taraba törvénymódosításának célja, hogy betiltsák a szivárványos zászló kifüggesztését a legtöbb középületre, köztük állami és önkormányzati szervek épületeire, beleértve például a kisebbségek jogait védő ombudsmanét is.

A koalícióból többen is a koalíciós szerződés megszegéseként értékelik a javaslatot. A szerződés egyébként kimondja, hogy egyetlen koalíciós képviselő sem nyújthat be javaslatot a parlamentbe anélkül, hogy a koalíciós tanácson azt megtárgyalták és jóváhagyták volna. Ez a mostani esetben nem történt meg.

(TASR/parameter)