Matovič helyet cserélne a kormányban Eduard Hegerrel

2021. március 28. - 18:26 | Belföld

A leendő kormányfő, Eduard Heger elfogadta a felkérést, holnap Zuzana Čaputovától kér audienciát. Az SaS nem lép ki a kormányból, marad a négypárti koalíció.

Matovič helyet cserélne a kormányban Eduard Hegerrel
TASR

Igor Matovič Boris Kollárral, Veronika Remišovával és Eduard Hegerrel együtt nyilatkozott a sajtónak, a kormányülést követően, vasárnap délután.

Matovič kijelentette, a kormányban „helyet cserél" Hegerrel. Tehát Heger lenne a miniszterelnök, Matovič pedig a pénzügyminiszter.

„Úgy döntöttem, hogy elfelejtem az SaS-szel és a Za ľudíval szemben támasztott követelményeinket. Ezek egyikéhez sem fogunk ragaszkodni"

- mondta a miniszterelnök.

„A nagyhét előestéjén, amelyet a szenvedés, az áldozat és a megbocsátás jelképeként ünnepelünk, úgy döntöttem, hogy teszek egy gesztust azoknak az embereknek, akik követelték a miniszterelnöki lemondásomat” – hangzottak el Igor Matovič szavai.

„Ahogy Eduard Hegert ismerem, ő egy jó ember, mindannyian megbízhatnak benne” – húzta alá Matovič.

„Nagyra értékelem Igor Matovič döntését, amely esélyt ad a koalíciónak az újrakezdésre. A szükségtelen konfliktusok károsak Szlovákiának” – mondta Remišová, aki továbbá minden polgártól elnézést kért azért, hogy ilyen sokáig elhúzódott a kormányválság.

„Azt akarom, hogy a koalíció folytatódjon. Tizenkét év után ez az első kormánykoalíció, amely Szlovákia korrupciótól való megtisztításán munkálkodik” – emelte ki.

Eduard Heger elmondta, elfogadja a miniszterelnöki felkérést.

A Za ľudí elnökségétől kérni fogja a támogatást. „Rögtön a sajtótájékoztató után megkérem Richard Sulíkot, hogy találkozhassak az SaS klubbal. Ha támogatást kapok, holnap találkozót kérek az elnök asszonytól, hogy megegyezhessünk a továbblépésről” – nyilatkozta Heger.

„Üdvözlöm Igor Matovič eme lépését, mellyel véget vetett a kormányválságnak, amivel akaratlanul is traumatizáltuk az országot.

Teljes mértékben támogatjuk az új miniszterelnököt, Hegert. 17 tagja van a Sme rodina mozgalomnak, akik kifejezték Heger támogatását”

– szólt Boris Kollár.

Az SaS párt szintén értékeli Igor Matovič lépését, és kész visszatérni a kormányba, hogy folytassa az abbahagyott munkát.

-para, dennikn.sk-