Matovič: A helyzet kezd kritikussá válni

2020. szeptember 19. - 12:54 | Belföld

A miniszterelnök a Facebookon reagált a koronavírus-fertőzöttek számának új hazai rekordjára. Igor Matovič maximális felelősségre és összefogásra szólít fel, ahogy arra szerinte sor került a járvány első hulláma idején.

Matovič: A helyzet kezd kritikussá válni
Igor Matovič (Fotó: TASR)

"Az első hullámot közösen győztük le Európában a legjobb számokkal, ilyen számokról még csak nem is álmodtunk. Azért tudtunk győzni, mivel bíztunk egymásban, felelősségteljesen betartottuk az előírásokat, a személyi higiénia és a szájmaszkviselet voltak az elsőrendű fegyvereink" - fogalmazott.

Úgy látja, akkoriban kevesebben voltak azok, akik felelőtlenül viselkedtek.

"Most viszont a helyzet kezd kritikussá válni. Az utóbbiak az egyébként normális emberek között is egyre többen vannak, ezért logikus módon a fertőzöttből is egyre több van" - húzta alá.

Rámutatott, hogy a regionális higiénikusok kapacitásai pillanatnyilag még elegendőek arra, hogy felkutassák a fertőzöttek kontaktjait, ám a helyzet megváltozhat.

A kormányfő állítja, hogy ha az emberek felelősségteljesen fognak viselkedni a jövőben, akkor a járvány ellenére "viszonylag szabadon élhetünk".

"Ha viszont győz a felelőtlenség, magunkat fosztjuk meg a szabadságtól, aztán már nem én leszek az, aki a kultúra és a sport vagy épp a lakodalmak nagyobb szabadsága mellett áll a járványügyi bizottsággal szemben" - húzta alá.

(TASR)