Matovič javasolni fogja a kormánynak, hogy korlátozzák az emberek mozgását húsvét alatt

2020. április 5. - 20:01 | Belföld

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő vasárnap tartott sajtótájékoztatóján ismertette a közelgő húsvéti ünnepek idejére vonatkozó korlátozásokat a koronavírus-fertőzés további terjedésének megfékezése érdekében, amelyeket hétfőn fog javasolni a kormánynak.

Matovič javasolni fogja a kormánynak, hogy korlátozzák az emberek mozgását húsvét alatt
Fotók: TASR (További képekért kattints a fotóra!)

Igor Matovič elmondta, hétfőn javasolni fogja a kormánynak, hogy fogadják el azt az intézkedést, amely korlátozza a szabad mozgást április 8-tól 13-ig. Kivételt képeznének azok, akik munkába, orvoshoz vagy üzletbe szeretnének menni, valamint a természetben is lehet majd tartózkodni járáson belül, de nem csoportokban. Kivétel lesz továbbá a közeli hozzátartozó temetése, valamint a gondoskodás hozzátartozóról vagy szomszédról.

A kormányfő a szakértőkből álló csoporttal való egyeztetést követően ezt a javaslatot fogja hétfőn a kormány elé terjeszteni.

„Nem akarjuk, hogy megálljon az élet, de olyan intézkedéseket akarunk, amelyek megvédik az idősebb embereket, mert ők a legveszélyeztetettebbek” – mondta Matovič.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, nagy ünnepek előtt állunk, de ezzel egyidőben az elmúlt száz év legnagyobb járványában van részünk, ezért nagy felelősséggel jár, hogy olyan intézkedéseket hozzanak, amelyek a lehető legjobbak ennek megfékezése szempontjából.

Andrea Kalavská korábbi egészségügyi miniszter – aki tagja volt a szakértői csoportnak – hozzátette, minden szakember nevében nagyon köszönik az embereknek, hogy felelősségteljesen viselkednek, és betartják az elfogadott szigorú intézkedéseket.

„Köszönhetően annak, hogy korán reagáltunk, nagyon alacsony a járvány terjedésének mértéke. Kérünk mindenkit, hogy továbbra is tartsák be az intézkedéseket, és az ünnepek alatt járjanak el úgy, ahogy azt a kormány kéri tőlük. Mivel az utazás és az idősebb családtagok látogatása nagyon veszélyes, mert ők rizikós korcsoportba tartoznak, felszólítjuk az embereket, hogy korlátozzák az utazásokat” – mondta Kalavská, majd hozzátette: a természetben való tartózkodást továbbra is javasolják, de kerülni kell, hogy az emberek csoportokban legyenek.

„Felszólítunk mindenkit, hogy ne utazzanak el a hozzátartozóikhoz”

– tette hozzá a korábbi egészségügyi miniszter.

A kormányfő elmondta, az ünnepek idején várhatóan a rendőrök jelen lesznek az utakon, és ellenőrizni fognak, de az intézkedés technikai megvalósításáról hétfőn fognak egyeztetni.

„Előfordulhat, hogy idén elmegyünk meglocsolni a nagymamánkat, de jövőre már nem lesz kit meglocsolnunk” – mondta Matovič, majd hozzátette, még nem ért véget a harc a koronavírus ellen, de ha kiálljuk a megpróbáltatást, bízik benne, hogy a végső harcot is megnyerjük.


(fl)