Matovič a jellemről filozofál, Heger már a kormány bukásáról beszél, Kremský szerint sok pénz van félretéve, valakik az OĽaNO-t akarják szétverni

2022. július 29. - 16:07 | Belföld

Heger szerint megbukott a kormány, Matovič a jellemről beszél, több OĽaNO-s képviselő pedig árulást, az OĽaNO elleni támadást vagy „képviselő-vásárlást” lát Juraj Krúpának az SaS-hez való „átigazolása” kapcsán. Az biztos, hogy Hegernek egyre nehezebb lesz biztosítani a többséget a kisebbségi kormányzáshoz, ha az SaS augusztusban a kormányból is távozik. Krúpa átlépésének csak az SaS örül.

Matovič a jellemről filozofál, Heger már a kormány bukásáról beszél, Kremský szerint sok pénz van félretéve, valakik az OĽaNO-t akarják szétverni
Fotó: TASR

Röviden, csak Facebook-bejegyzésben reagált Eduard Heger kormányfő az SaS és Juraj Krúpa mai bejelentésére. A volt OLaNO-s képviselő – aki csütörtökön jelentette be távozását a párt parlamenti frakciójából – pénteken arró tájékoztatott, hogy az SaS parlamenti frakciójában folytatja a munkát.

Eduard Heger kormányfő szerint ez a kormány végét jelenti, bejegyzésében csak az SaS-t említette meg.

„Az SaS mai sajtótájékoztatóját úgy értékelem, hogy az SaS kész megbuktatni egy újabb korrupcióellenes, reform- és európapárti kormányt – reagált bejegyzésében Heger. – Ez szerintem »pártönzőség«”.

Krúpának nem üzent semmit. A képviselő azt mondja, hogy tervezett lépéséről Heger tudott. „Előre tájékoztattam a kormányfőt, nyugodtan és megértően reagált” – mondta Krúpa a sajtótájékoztatón. Arra nem válaszolt, hogy esetleg az OĽaNO „liberális szárnyának” más képviselői is terveznek-e ilyen lépéseket. „Erről kérdezzék meg őket” – reagált Krúpa. Richard Sulík azonban cáfolta, hogy „vadászna” az elégedetlen OĽaNO-s képviselőkre. „Senki mást nem szólítottam meg. Nem tervezem a célzott »képviselővadászatot«. De senki nem tudja mit hoz a jövő” – mondta Sulík.

Jellem, pénz, az OĽaNO szétverése és harc az ország jellegéért

Igor Matovič az emberi jellemről értekezett bejegyzésében Krúpa távozása kapcsán. „Különös korban élünk, amikor csodáljuk azoknak a jellemét, akiknek nincs. Az árulás több mint a hűség. A pénz több mint a becsület… a maffia a lehetetlent is megteszi, csakhogy visszatérjen a hatalomba” – írta kissé homályosan, Krúpát nem említve Matovič. Úgy véli azonban, hogy a fasisztákkal való együttműködés elutasítása csak álca.

„A nyári napok árnyékában észrevétlenül folyik a mindent eldöntő harc az ország jellegéért – véli az OĽaNO elnöke. – Nem a fasiszták, a pénz a lényeg.”

Juraj Šipoš (OĽaNO) frakcióvezető szerint az SaS ígéretekkel vette meg Krúpát.

„A konkurens párt listáján a biztosan parlamenti mandátumot érő hely sok ember jellemét meg tudja ingatni. Juraj Krúpa viselkedését mindenki maga ítéli meg” – jelentette ki Šipoš.

A frakcióvezető már korábban is kijelentette, hogy sokan igyekeznek megbontani a párt frakcióját, és az „OĽaNO-frakció szétverésére tett rendkívüli erőfeszítések” célja a további kormányzás megakadályozása az SaS lehetséges távozása után. „Reméljük, hogy már senki más nem enged a csábításnak” – jelentette ki Šipoš. A frakcióban a „liberális szárnyhoz” sorolják még Andrej Stančíkot és Kristián Čekovskýt, ők korábban elhamarkodott lépésnek nevezték Krúpa távozását. A védelmi bizottság elnöki posztjáról, amit jelenleg még Krúpa tölt be, a frakció fog dönteni.

Peter Kremský, az OĽaNO parlamenti képviselője szerint Krúpa megfutamodott a harc elől. „Szomorú, ha valaki nem fair módon elfut a harc elől és még el sem búcsúzik” – írta Kremský. Elismerte,hogy tudott róla, hogy Krúpa sok mindent kifogásol a kormány, a parlament és a frakció működésében, de szerinte ezt meg kellett volna vitatni. Krúpa szerint azonban nem volt tere a vitának sem a frakcióban, sem más fórumon az OĽaNO-ban. Kremský szerint azonban Krúpát megvették.

„Már hónapok óta látjuk a kemény támadásokat az OĽaNO-ra, kívülről és belülrül egyaránt. A levegőben suhannak az összegek, amelyek valahol a háttérben félre vannak téve azoknak, akik készek mezt váltani és elfelejteni a választóknak adott ígéreteket” – írja Kremský.

Szerinte ezeknek a célja „Igor Matovič és az egész OĽaNO nevetségessé tétele, leköpése, befeketítése és szétverése”.

Nem meglepő, de egyedül az SaS örül Krúpa döntésének

Az SaS természetesen üdvözli Krúpa érkezését.

„Ő volt az, aki az OĽaNO frakciójából egyedül nem szavazott Matovič csomagjára, amelyet a fasisztákkal fogadtak el. És ő az, aki elég bátor hozzá, hogy elmondja, a császár meztelen” – üdvözölte frakciójának új tagját Jana Bittó Cigániková.

Az ellenzék szerint előrehozott választások kellenek

A Smer az előrehozott választások mielőbbi kiírásában bízik, azt állítják, már 300 ezren aláírták a népszavazás kiírását támogató petíciójukat. Abban bíznak, hogy a népszavazással kikényszeríthetik az alkotmánymódosítást és az előrehozott választásokat. A Hlas is az előrehozott vlasztásokról beszél. Felszólította a kormánypártokat, hogy azonnal kezdjenek tárgyalásokat az előrehozott választás megtartásának időpontjáról.

„Politikai paktumok, átlépések, a képviselői szavazatokkal való üzletelés és a fasiszták által támogatott kisebbségi kormányra vonatkozó tervek. Ezzel van elfoglalva a kormánykoalíció” – írta bejegyzésében Peter Pellegrini.

A pártelnök szerint inkább az infláció megfékezésével foglalkozhatna a kormánykoalíciós, mert az országban egyre nő a szegénység.

- lpj