Matovič: Jobb fizetést kapnak majd a kórházi nővérek nálunk, mint Csehországban - legalábbis relatívan

2022. augusztus 18. - 17:35 | Belföld

A pénzügyminiszter hajnali, meglehetősen homályos Facebook-posztja után részletesebb tájékoztatást tartott Igor Matovič pénzügyminiszter és Vladimír Lengvarský (mindkettő OĽaNO) az egészségügyi nővérek várható fizetésemeléséről. A bejelentés szerint 35 százalékkal is emelkedhet majd a nővérek fizetése a kórházakban januártól. A szakma és az ellenzék nem volt elragadtatva a bejelentés módjától, még a részletek ismerete előtt.

Matovič: Jobb fizetést kapnak majd a kórházi nővérek nálunk, mint Csehországban - legalábbis relatívan
Fotó: TASR

Akár 35 százalékkal is többet kereshetnek majd az egészségügyi nővérek januártól, jelentette be Igor Matovič pénzügyminiszter és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter. A fizetések egyrészt egységesen emelkednek csaknem 11-18 százalékkal a képesítésnek megfelelően, ezen felül pedig a gyakorlatnak megfelelően: minden ledolgozott év után további 1 százalékponttal.

Magasabb bérek, mint Csehországban?

Igor Matovič (OĽaNO) szerint jövőre már a csehországi béreknél is jobb fizetésre számíthatnak a nővérek a szlovákiai kórházakban.

„Azt akartuk elérni, hogy jobbak legyenek a a hazai fizetések a csehországiaknál, mert sokan oda mennek dolgozni” - jelentette ki a pénzügyminiszter.

Kiderült azonban, hogy csak az átlagbér arányában, mivel ahhoz kötve emelnék a bérek emelését.

Jelenleg az egészségügyi nővérek az átlagkereset 89 százalékát kapják, januártól ez 100 százalékra emelkedik, vagyis a kezdő nővérek bére Szlovákiában azonos lesz a szlovák átlagbérrel. Csehországban ez az arány rosszabb, ott a cseh átlagbér 80 százalékát kapja egy kezdő, tapasztalat nélküli nővér, de ezt kompenzálja, hogy ott magasabb az átlagbér.

A szlovák átlagbér 2021-ben 1211 euró volt, míg Csehországban 37839 cseh korona, vagyis aktuális árfolyamon mintegy 300 euróval több, 1537,74 euró.

Minden év gyakorlat újabb egy százalék

Az egészségügyi nővérek emellett további emelést kapnak a ledolgozott évek száma, vagyis a gyakorlatuk alapján. Minden ledolgozott év 1 százalékpontot jelent, egészen a 20. évig, vagyis aki 20 éves gyakorlattal rendelkezik, az plusz 20 százalékot kap a fizetéséhez. 20 év gyakorlat felett ez a koefficiens már nem változik. A teljes emelés a minisztérium szerint egy 20 éves gyakorlattal rendelkező nővér esetében 35 százalékot jelent majd.

A szaknővérek bére is emelkedik, de arányaiban kisebb mértékben, mert a bérük jelenleg magasabb: ők az átlagbér 106 százalékát kapják jelenleg, ez emelkedik alapszinten 110 százalékra. Ezen felül jár majd a pótlék a ledolgozott évek szerint, nekik is egy százalékpontot jelent majd egy év, egészen 20 ledolgozott évig.

Igor Matovič szerint az emelés abszolút értékben átlagosan mintegy 478 eurót jelent majd a ledolgozott évek és a beosztás figyelembe vételével.

Egyelőre csak a kórházi nővérek járnak jól

Vladimír Lengvarský elismerte, hogy jelenleg csak az egészségügyi dolgozók egy szeletéről van szó, mintegy 22600 nővért érint majd ez az emelés. „Nem feledkeztünk meg a mentőkről, a ápoló asszisztensekről és a többi mintegy 26 -féle egészségügyi dolgozóról sem, az ő béremelésükről ezután tárgyalunk” – mondta az egészségügyi miniszter. Sok szakember éppen attól tart, hogy a javaslat a rendelőkből a kórházakba tereli a nővéreket, vagyis a járóbeteg-kezelést teszi ezzel tönkre a kormány.

A most bejelentett béremelés egyelőre csak egy nyilvános ajánlat, a szakszervezetek és a kamarák álláspontja egyelőre még nem ismert. A hivatalos bejelentés előtt, csütörtökön hajnalban Igor Matovič egy homályos Facebook-posztban beszélt a nővérbérek emeléséről, ami éles reakciókat váltott ki egyes szakmai és politikai körökben.

- lpj -