Matovič kiderítette, mi történt abban a faluban, ahol minden második gyorsteszt fertőzöttet talált

2021. január 16. - 18:43 | Belföld

A harmaneci papírgyárban lezajlott tesztelésről, illetve annak fura eredményéről posztolt a szlovák kormányfő. Igor Matovič leleplezte a hunyót.

Matovič kiderítette, mi történt abban a faluban, ahol minden második gyorsteszt fertőzöttet talált
Fotó: TASR

Ahogy arról a portálunk is beszámolt, egy hete a Besztercebányai járásban található település üzemében antigénteszttel ellenőrizték az alkalmazottak egészségi állapotát, és kiderült, hogy a kivizsgáltak 46 százaléka koronavírusos. Ezt követően a papírgyár vezetése úgy döntött, hogy bevetik a sokkal pontosabbnak tartott PCR-teszteket is, aminek köszönhetően kiderült, egyik vírusosnak hitt személy sem fertőződött meg.

A miniszterelnök a közösségi oldalán számolt be arról, hogy Harmanecben egy bizonyos Eko Test Covid tesztet használtak, amit egy Assure Tech nevezetű kínai cég gyárt. Matovič a bejegyzésében kihangsúlyozza, hogy Szlovákiában a tömeges teszteléseket nem ezzel a kínai áruval végzik.

Amit viszont nálunk az országos szűréseken használnak, annak a hibaaránya hivatalosan maximum 0,32 százalékos, de például a trencséni tömeges teszteléskor csupán 0,05 százalékos volt. Ami azt jelenti, hogy 10 ezer elvégzett teszt esetében mindössze 5 esetben mutat fals eredményt. Szóval mindenki megnyugodhat, nálunk az állam még csak bottal sem piszkája meg az ilyen kínai selejtárut.

(para)