Matovič kiosztotta Sulíkot, adatokkal bizonyította, hogy a gazdasági miniszter „mekkora hülyeségeket terjeszt”

2020. október 12. - 18:33 | Belföld

Igor Matovič kormányfő hétfő kora esti sajtótájékoztatóján bemutatta, hogy a járványügyi bizottság milyen adatok alapján fogadta el a szigorító intézkedéseket, és egyben Richard Sulík kijelentéseire is reagált, amelyekkel a gazdasági miniszter nagy vihart kavart.

Matovič kiosztotta Sulíkot, adatokkal bizonyította, hogy a gazdasági miniszter „mekkora hülyeségeket terjeszt”
Fotó: TASR

Matovič elnézést kért Richard Sulík kijelentése miatt a járványügyi bizottság és a központi válságstáb tagjaitól, valamint azoktól az orvosoktól és járványügyi szakértőktől, akik személyesen vagy online rendre jelen vannak az ülésen.

A miniszterelnök ezt követően rátért az adatokra: a második hullám idején drámai módon emelkedett a rizikós csoportba tartozó fertőzöttek száma, konkrétan 300 százalékos emelkedést jegyeztek fel. A kórházakban kezelt páciensek száma jelenleg csaknem a nyolcszorosa az első hullámhoz képest. Míg az első hullám ideje alatt 50 fertőzött személyt kezeltek kórházban, mostanra 390-en vannak.

A kormányfő kiemelte, mára majdnem 40 ember van lélegeztetőgépen, míg az első hullám idején csupán néhány páciensnek volt erre szüksége.

Matovič szerint a központi válságstáb vasárnap az elmúlt 70 év legnehezebb döntését hozta meg, amely kihatással van az egész országra.

Hangsúlyozta: Sulík vegyen részt a járványügyi bizottság és a központi válságstáb ülésein és nézze meg az adatokat, amelyek alapján elfogadják a szigorító intézkedéseket. „Hülyeségeket terjeszt“ – mondta Matovič Sulíkról.

Sulík szerint „teljesen felesleges és elvesztegetett idő“ a pandémiai komisszió tevékenysége, hiszen a politikusok döntenek mindenről. Ezt Matovič kikérte magának, mert, mint fogalmazott, elismert szakemberek, professzorok, orvosok, jogászok áldozzák fel a szabadidejüket a járvány megfékezése érdekében. Sulík a kormányülésen azt mondta, hibát követünk el, hogy a járványügyi szakértőket meghallgatjuk, enyhén szólva pedig feleslegesnek minősítette a munkájukat.

Újságírói kérdésre Matovič elmondta, nem szeretné ha Sulík kijelentései miatt megbukna a kormány, de arra kéri a gazdasági minisztert, hogy tényekre hivatkozva mérlegelje a helyzetet és annak szellemében is nyilatkozzon. A miniszterelnök kijelentette: a Sulíkkal való barátságának vége, de a felelősség arra kötelezi őket, hogy folytassák.

Matovič megjegyezte, nem buzdítja lemondásra Sulíkot, de ha eljön az idő, akkor bízik benne, hogy magába néz. „Ha úgy alakul, elvárom, hogy önként elhagyja a kormányt” – mondta miniszterelnök, majd hozzátette: Sulíktól elvárja, hogy belássa, tévedett, és szólítsa fel az embereket, hogy tartsák be az intézkedéseket.

Matovič szerint a miniszterelnök-helyettes a "saját kis világában él". Azt kérte tőle, hogy próbálja meg összeszedni magát, és ne terjesszen olyan bolondságokat, amilyeneket Marian Kotleba szokott. Hozzátette: hozzáférhetőek azok az adatok, amelyek megmutatják, hogyan terjed az új típusú koronavírus például az éttermekben, de Matovič szerint ez nem fontos. Mint fogalmazott, nagy felelősség terheli Sulíkot, ugyanis azzal, amit tett, azt érte el, hogy az emberek egy része nem fogja betartani az intézkedéseket.

A naponta elvégzett koronavírustesztekkel kapcsolatban Matovič megjegyezte, a lakosság számához viszonyítva sokat tesztelünk, a tervek szerint pedig két héten belül elérjük a 15 ezer napi tesztet, és ezzel az első ötben leszünk Európában a lakosokra eső tesztelések számában.

Sulík és társai a TASR megkeresésére azt válaszolták, hogy szívesen folytatnak "tárgyilagos és racionális eszmecserét", de személyes támadásokra nem reagálnak.

(TASR/para)