Matovič Kiskával tárgyal, a Za ľudí elnöksége délután dönt arról, hogy kormányra lépnek-e

2020. március 5. - 10:36 | Belföld

Igor Matovič, a parlamenti választások győztes pártja, az OĽaNO elnöke csütörtökön délelőtt megérkezett az Andrej Kiskával egyeztetett tárgyalásra.

Matovič Kiskával tárgyal, a Za ľudí elnöksége délután dönt arról, hogy kormányra lépnek-e
Fotó: TASR

A tervek szerint Matovič Kiskával arról egyeztet, hogy a Za ľudí belép-e a kormánykoalícióba. Az OĽaNO elnöke szerdán már jelezte, hogy Kiskáékkal vagy nélkülük, de az SaS-szel és a Sme rodinával mindenképpen megalakítják a kormányt.

A Za ľudí csütörtökön délután tartja az elnökségi ülését, amelyen a párt vezetősége a kormányba lépésről szavaz majd.

„Erősen bízom abban, hogy a Za ľudí pártban tudatosítják, mit ígértek a választóiknak a választások előtt. Alapvető változásokat akarunk, szükségünk van rá, hogy a Za ľudí párt is csatlakozzon”

– jelentette ki a találkozó előtt Matovič, majd hozzátette, attól függetlenül, hogy Kiskáék az ellenzékben maradnak-e Robert Fico és Marian Kotleba pártjával, ők megalakítják a kormányt, a három párt (OĽaNO, SaS, Sme rodina) ugyanis már közös nevezőre jutott.

Matovič megjegyezte, hogy a Za ľudí jobb választási eredménnyel számolt, de csak azok a számok mérvadóak, amelyeket a választások napján sikerül kiharcolniuk az egyes pártoknak. Rámutatott: a Za ľudí választói a közösségi hálóra írt hozzászólásaikban amellett kardoskodnak, hogy Kiska pártja lépjen be a koalícióba.

A csütörtöki találkozón részt vesznek Veronika Remišová, a Za ľudí alelnöke, valamint Eduard Heger és Jaroslav Naď, az OĽaNO képviselői is. Remišová arra a kérdésre, vajon igényt tartana-e a külügyminiszteri posztra, azt válaszolta, hogy a kormánypozíciók elosztásáról még nem tárgyaltak. Hozzátette: a Za ľudí párton belül szó sincs pozícióharcokról. Elmondása szerint a Za ľudí kifogásai részben Szlovákia külpolitikai irányultságával kapcsolatosak. „Ha meg akarjuk tisztítani Szlovákiát a maffiától, akkor a minisztériumokban nincs helyük olyanoknak, akik a Smer-SD szponzorainak dolgoztak” – fűzte hozzá.

A Za ľudí elnökségének döntése után várhatóan még az OĽaNO és a Sme rodina elnökségének is jóvá kell hagynia a kormányra lépést, a négypárti találkozóra azonban Matovič szerint még csütörtökön sor kerülhet.

Kiska korábban elmondta, az újonnan alakuló kormánynak szakmailag és erkölcsileg is hitelesnek kell lennie. Nem titkolta, hogy fenntartásai vannak a Sme rodina elnökével, Boris Kollárral szemben, és inkább a nélküle alakuló kormányt részesítené előnyben.

(TASR/para)