Matovič kiszámolta, mennyibe kerülhet Szlovákiának az ukrajnai háború

2022. március 6. - 13:54 | Belföld

Akár 1-2 milliárd euróba is kerülhet Szlovákiának az ukrajnai háború – jelentette ki Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter vasárnap a TA3 V politike című műsorában. Szlovákiát és Európát érintő óriási gazdasági károkról számolt be, ugyanakkor arra kéri az embereket, hogy ne essenek pánikba.

Matovič kiszámolta, mennyibe kerülhet Szlovákiának az ukrajnai háború
Igor Matovič (Fotó: TASR)

„Becsléseim szerint Putyin háborúja közvetlen és közvetett módon 1-2 milliárd euróst kárt okoz majd Szlovákiának” – mondta Matovič, majd hozzátette: idén egy szlovákiai alkalmazottnak 500-1000 eurójába kerül majd a háború.

Matovič szerint az európai pénzcsomag nem lesz elegendő a menekültek befogadásával és elhelyezésével, az egészségügyi ellátással, valamint az anyagi ellátással kapcsolatos kiadások fedezésére. Mint mondja: az EU-nak jelentősebb pénzcsomagot kell kialakítania olyan országok számára, mint Lengyelország, Szlovákia vagy Románia, ugyanis ezek vannak leginkább kitéve a menekültáradatnak.

A pénzügyminiszter szerint nem várható az infláció csökkenése. „Mind abban a hitben voltunk, hogy elkezd csökkenni az infláció. Viszont az alapján, amit Putyin tett, elképzelhető, hogy az infláció eléri a 15 százalékot is Európában” – tette hozzá.

Matovič megállapította, hogy az ukrajnai háború hatással van az energiaárakkal kapcsolatos kompenzációk tervezetére is. „Az eszközöket, amiket fel akartunk használni a valorizációra, illetve a magasabb energiaárak átfizetésére, most nem tudjuk felhasználni erre a célra” – mondta.


TASR/para