Matovič kitartó udvarló, most is koalíciót ajánlott az MKP-nak

2019. szeptember 16. - 15:14 | Belföld

Az ellenzéki OĽaNO arra tett javaslatot, hogy az MKP alkosson velük választási koalíciót. 

Matovič kitartó udvarló, most is koalíciót ajánlott az MKP-nak
Fotó: Paraméter

A tárgyalóasztalhoz invitálja Igor Matovič a Magyar Közösség Pártját. Az előzetes információk szerint 20-30 helyet kaphatnának a nemzetiségek képviselői a választási listán. Matovič rámutatott: a kisebbségek számaránya Szlovákiában mintegy 17 százalék, parlamenti képviseletük azonban jövőre lenullázódhat. Úgy véli, a 2020-as választások eredménye „szoros” lesz. „Ha igazi szlovák hazafiak vagyunk, akkor azzal is törődnünk kell, hogy Szlovákiában ne csak a szlovák nemzet, hanem a nemzeti kisebbségek tagjai is jól érezzék magukat, hiszen közösen alkotjuk a társadalmunkat." Emiatt a jelöltlistájukat megnyitják a magyar, a roma és a ruszin kisebbség tagjai előtt – fejtette ki Matovič, aki tárgyalni fog az MKP képviselőivel is, mert véleménye szerint ez a párt „mindig a jó oldalon állt”. Nem zárta ki az együttműködés lehetőségét Simon Zsolttal sem.

Ez a hír nem annyira bombasztikus, tekintve, hogy Matovič már hosszabb ideje kokettál a gondolattal, hogy össze kellene bútorozni az MKP-val. Tavaly szeptember végén az ellenzéki hordószónok belőtte a frizuráját és elment az MKP kongresszusára, hogy jelképesen bár, de megkérje a párt kezét.

Idén áprilisban Csáky Pál elmélkedett arról, hogy a 2020-as parlamenti választások kapcsán a Magyar Közösség Pártjának egy közös ellenzéki választási koalíció létrehozásáról kellene tárgyalnia az OĽaNO elnökével.

Aztán a nyár elején az MKP és az OĽaNO vezetője együtt is ebédeltek, amivel kapcsolatban jelezték, ennek a közös időtöltésnek még lesz folytatása.

Menyhárt József hétfőn délután röviden reagált Matovičék legújabb ajánlatára. Eszerint "az elsőrendű cél változatlanul a magyar egység megteremtése. Az MKP a csütörtökön tartandó országos elnökségi ülésén mindenképpen megvitatja a Matovič adta ajánlatot is."

(para)