Matovič a koalíció bukását kockáztatja a családi támogatás növelésével, már a héten szavaztatna a javaslatról

2022. május 16. - 19:27 | Belföld

Továbbra is csaknem minden gyereknek havi 200 eurós támogatást adna januártól Igor Matovič pénzügyminiszter, de kicsit módosított az összeg elosztásán: magasabb lesz a családi pótlék és alacsonyabb a „szabadidő-utalvány” értéke. A koalíció ma (hétfőn) este újra tárgyal a szociális csomagról, amelyet egyelőre csak az OĽaNO, a Sme rodina és a Za ľudí támogat, az SaS – egyelőre – ellenzi. A csomag elfogadása - vagy elutasítása - akár a koalíció végét is jelentheti. A koalíció már múlt héten is megpróbálkozott az elfogadásával, de az akkor az SaS ellenállásán még megbukott. Matovič szerdán mindenképpen a kormány elé vinné.

Matovič a koalíció bukását kockáztatja a családi támogatás növelésével, már a héten szavaztatna a javaslatról
Fotó: TASR

40 helyett 50 euróra nőne a családi pótlék januártól, a „szabadidő-utalvány” viszont 60 helyett 50 euró lenne. Az utalvány azonban csak az 5-18 év közöttieknek járna. Emellett 50 euró adóbónuszt adna gyerekenként, a 15 éven aluliak számára 100 euró. Így jönne ki a 15 éven aluli, de 5 évnél idősebb gyerekekre a havi 200 eurós támogatás, 15 év felett és 5 év alatt 150 euró járna. Az első lépést már most júliusban megtenné Matovič: a családi pótlékot a jelenlegi 25,88 euróról 30-ra emelné, az adóbónuszt 15 éves korig 70-re, 15 felett pedig 40-re.

A nagyobb ugrás januártól érkezne, a családi pótlék kortól függetlenül 50 euró lenne gyerekenként, bevezetnék a havi „szabadidő-utalványt” 50 euró értékben, az adóbónusz pedig a gyerekek 15 éves koráig 100, 15 éves kor fölött 50 euró lenne.

Az önkormányzatokat és a „100 leggazdagabb céget” sarcoltatná Matovič

A problémát Matovič számára jelenleg csak az elfogadása jelenti a „családi szociális csomagnak”: az OĽaNO, a Sme rodina és a Za ľudí ugyan támogatja, de az SaS a rendkívül magas költségek miatt – több mint 1 milliárd euró évente – nem akarja megszavazni.

Az ötlet azonban nem tetszik minden OLaNO-s politikusnak sem: a helyi és a megyei önkormányzatok képviselői az adóbónusz emelése miatt tiltakoznak, ami az önkormányzatok költségvetéséből farag le mintegy 550 millió eurót.

Az SaS-nek problémája van a „szabadidő-utalvánnyal” is, amely újabb 420 millióba kerülne évente. A szükséges forrásokat Matovič a „100 leggazdagabb cég” megadóztatásából biztosítaná. Hbaár a javaslatát néhány hete mutatta be először, a „megadóztatás” részleteit, a cégek listáját még mindig nem közölte.

Az SaS-szel nem alkudozik

Matovič ma kijelentette, hogy az SaS tiltakozása ellenére is a kormány elé terjeszti szerdán a javaslatot, amely csütörtökön – gyorsított eljárásban – már a parlamentbe kerülne. „Az SaS-szel nem fog alkudozni” – jelentette ki a koalíciós tanács mai ülése előtt az OĽaNO elnöke. Pedig múlt héten még arról volt szó, hogy tiszteletben tartják a koalíciós partnerek vétójogát, amit a koalíciós szerződés is garantál.

Matovič abban bízik, hogy az SaS kénytelen lesz támogatni a javaslatot a parlamentben, ha nem akarja, hogy megbukjon a kormány.

„Az SaS támogatottsága nem bírná ki, ha még egy kormányt megbuktatna” – jelentette ki Matovič, utalva ezzel arra, hogy 2011-ben Sulíkék – Matovič segítségével – megbuktatták Iveta Radičová kormányát.

Pedig az SaS még „alkudozna”, a hétfő esti egyeztetésre saját javaslattal érkezett, de erről nem árult el semmit. Sulíkék szerint nemcsak az a gond a pénzügyminiszter javaslatával, hogy nem biztosított az anyagi háttere, hanem az is, hogy homályosak a részletek. „A Költségvetési Tanács elismerte, hogy az intézkedések értékelése során csak a sajtótájékoztatóból indult ki, ami 3 hete volt. Azóta a végső javaslattervezetet nem láttuk, és a több mint egymilliárdos reformról csak a legalapvetőbb információkkal rendelkezünk” – indokolja álláspontját a párt.

Richard Sulík azt is állítja, hogy a pénzügyminiszter javaslata hátrányos a legszegényebb, a minimálbérnél is kisebb fizetésből élő családok számára, mert nem tudnak élni az adóbónusz kínálta lehetőséggel.

„Se nem szociális, se nem hasznos, de legalább nagyon drága” – mondja Sulík a csomagról.

Matovič ma délután a Facebook-oldalára töltött fel 10 képet, amelyekkel a családi támogatások emelésének előnyeit próbálja bemutatni, különböző helyzetben lévő családok esetében.

- lpj -