A Matovič-kormány sem épp átlátható módon cseréli le az állami cégek vezetőit

2020. október 28. - 14:56 | Belföld

Az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány vizsgált meg 11 állami vállalatnál történt vezetőcserét az elmúlt hónapokból. 

A Matovič-kormány sem épp átlátható módon cseréli le az állami cégek vezetőit
A Szlovák Vasutaknál volt a legkevésbé átlátható (Illusztrációs felvétel - Cséfalvay Á. András)

A szervezet az infotörvény alapján kért tájékoztatást a lezajlott vezetőcseréket megelőző pályázatok részleteiről. Szempontjaik szerint a Ján Budaj (OĽaNO) vezette környezetvédelmi minisztérium teljesített a legjobban, amely nyilvános meghallgatást tartott a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat és a Vízgazdálkodási Építővállalat vezetői posztjára is. Megjegyezték ugyanakkor, hogy utóbbi kiválasztását azért kísérték némi kételyek. Egyik vállalat esetében sem hozták nyilvánosságra az összes pályázó nevét, illetve a pályázati bizottság összetételét.

Pozitívan értékelték az egészségügyi minisztérium (miniszter: Marek Krajčí / OĽaNO) által a gyűgyi (Dudince) Diamant fürdő igazgatói pályázatára meghirdetett pályázat kapcsán, hogy a jelentkezők nevét az értékelésükkel együtt közzétették. Itt azonban nem volt nyilvános meghallgatás.

Ugyancsak közzétette a pályázók listáját és azok rövid önéletrajzait az Állami Erdőket (Lesy SR) vállalat, mely a földművelésügyi minisztérium (miniszter: Ján Mičovský / OĽaNO) alá tartozik.

Az alapítvány ugyanakkor közölte, hogy ez más esetben nem történt meg.

Legkevésbé átlátható módon az állami Szlovák Vasutak (ŽSR) igazgatójának cseréje zajlott le a civilek szerint. A vasúti sínekért és állomásokért felelős, veszteségeket halmozó társaság esetében az alapítvány ugyanakkor rámutatott a törvényi korlátokra, melyek szerint az igazgatót a közlekedésügyi miniszter (jelenleg Andrej Doležal / Sme rodina) nevezi ki a ŽSR igazgatótanácsának javaslata alapján, melynek még csak versenypályázatot sem kell kiírnia, és nem kell közzétennie azt sem, milyen feltételek szükségesek az igazgatói funkció betöltéséhez.

Az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány megjegyezte, hogy a 11 vezetőcsere egyikénél sem tette közzé az illetékes minisztérium előzetesen a pályázati bizottság tagjait és keveset tudni a jelentkezőkről is. "Ezek az információk azok, amelyek alapján azonosítható lenne, nincs-e összeférhetetlenség a jelentkező és az általa betöltendő funkció között, illetve amelyekből kiderülne, valóban színvonalas pályázókról van-e szó" - jegyezte meg a civil szervezet elemzője, Klára Bernátová.

Közölték azt is, hogy a 17 állami vállalatból 11-nél történt vezetőcsere a választások óta, és ugyan minden a törvény szerint zajlott, a nyilvános kontrollt biztosító bizonyos deklarált elemek hiányoztak belőlük.

(Denník N)