Matovič: „Kormányfőként kutya kötelességem volt megszerezni az orosz vakcinát. Mindegy nekem, hogy ezért az emberek utálni fognak-e”

2021. március 2. - 14:39 | Belföld

Igor Matovič kormányfő a Rádio Expres Braňo Závodský Naživo című műsorában vendégeskedett, ahol az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina beszerzéséről beszélt. A miniszterelnök elutasítja, hogy az orosz oltóanyag elfogadásával bizalmatlanságát fejezte volna ki az Európai Bizottsággal szemben.

Matovič: „Kormányfőként kutya kötelességem volt megszerezni az orosz vakcinát. Mindegy nekem, hogy ezért az emberek utálni fognak-e”
Fotó: TASR

Matovič úgy gondolja, hogy egy évvel a krízis berobbanása és két képviselő távozása után általánosságban jó állapotban van a kormány.

„Továbbra is kiállok amellett, hogy a pokol, amit most átélünk, az Sulíknak köszönhető. Ha nem kifogásokat keresett volna, hanem beszerzi a teszteket, akkor csillapodott volna az egész. Mindannyian hibázunk, de a detonátor ő volt”

– jegyezte meg.

A kormányfő nemrégiben esett át a koronavírus-fertőzésen, így ő még nem oltatta be magát a kór ellen, de mint mondta, számára mindegy, hogy milyen oltóanyagot fog kapni.

„Az egyik vállamba Szputnyik V-t adatok be, a másikba Modernát vagy Pfizert, nekem mindegy. Ha ez kell, hogy az embereket meggyőzze: a vakcina biztonságos”

– jelentette ki Matovič, majd hozzátett:

„kormányfőként kutya kötelességem volt megszerezni az orosz vakcinát. Mindegy nekem, hogy ezért az emberek utálni fognak-e”

A tömeges tesztelés mellett viszont továbbra is kiáll annak ellenére, hogy az eredménye nem látszódik. „Senkinek sem kellemes, hogy más piszkálja az orrát. Az emberek utálnak ezért, de ha ez segít, akkor ezt kell csinálni. A tesztelés hatékonysága egyértelmű. Amit nem lehet szépíteni, az a kórházakban kezelt fertőzöttek száma. Öt hónap után csak a tömeges tesztelés után állt le a kórházakban kezelt páciensek számának növekedése. Nem arról van szó, hogy ragaszkodnék ehhez. Ez így van, az adatok bizonyítják” – mondta a kormányfő.

Braňo Závodský műsorvezető figyelmeztetett arra, hogy Matovič heteken keresztül tárgyalt az orosz féllel. Arra a kérdésre, hogy mit ígért nekik, a kormányfő hozzá megszokottan csipkelődve válaszolt.

„A Kárpátalját ajánlottam nekik Ukrajnában. Mégis mit gondol, mit kellett nekik ígérnem? Nem ígértem nekik semmit, nem akartak tőlem semmit. Hogy lehet az, hogy több vakcinát kaptunk, mint Magyarország? Amikor a kormányban leköptek, a magam útján folytattam tovább. Tudja, néha ehhez a személyiség varázsa kell.”

A Szputnyik V beadatására elvileg bárki jelentkezhet, de Matovič korhatárhoz szeretné kötni – így például szerinte az 50 felettiek kaphatnák meg.

A kormányfő szerint különbség van aközött, hogy az oltóanyagok úgy érkeznek, mint más országokba, és amikor „kétmillió adagot intéznek el a kis Szlovákia számára, amiről mindenki azt híresztelte, hogy nem sikerül majd”. Matovič megígérte, hogy ha sikerülne több vakcinát kialkudni a nyugati gyártóktól, és azt szeretnék, hogy azok megérkezésekor is tartson sajtótájékoztatót, akkor megteszi.

Szlovákia az Európai Bizottsággal is tárgyal más vakcinák beszerzéséről. „Voltak jelzések, ígéretet kaptam 100 ezer nyugati vakcina kölcsönzésére, de két hét múlva vissza kell őket szolgáltatnunk” – zárta Matovič.


(DennikN, Startitup.sk)