Matovič: legkésőbb jövő hét végén országos tesztelés lesz 

2021. január 11. - 17:01 | Belföld

A szlovák kormányfő bejelentette, a vírusos helyzet megkívánja, hogy újabb tömeges szűrést szervezzenek az országban. Legkésőbb a jövő hét végén minden járásban letesztelnék az embereket, és ezt többször is megismételnék, amíg a fertőzöttek aránya nem csökken 0,5 százalékra.

Matovič: legkésőbb jövő hét végén országos tesztelés lesz 
Fotó: TASR

Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerint a szlovákiai járványhelyzet kritikus. Szlovákiában új rekordot döntött a kórházi ellátásra szoruló betegek száma - 3292 pácienst ápolnak a gyógyintézetekben, 250 embert pedig lélegeztetőgépen tartanak.

A szaktárca vezetője megismételte, hogy Szlovákiában jelen van a koronavírus brit mutációja, ezért a szigorú intézkedések ellenére a járványhelyzet nem javul.

Igor Matovič miniszterelnök szerint ha a jelenlegi lockdown változatlanul működne, ugyanannyi új esetünk lenne egészen az "oltásig".

A novemberi országos teszteléseket követően csökkent a fertőzöttek száma, karácsony előtt viszont újfent növekedni kezdett. A kormányfő szerint súlyos következményei voltak annak, hogy nem sikerült időben beszerezni az antigénteszteket, az ünnepek előtt pedig nem rendezhettek újabb háromfordulós tesztelést. „Ezért 4300 ember az életével fizetett“ – mondta Matovič, majd hozzátette: további tízezren maradandó egészségkárosodást szenvedtek.

A miniszterelnök bejelentette, hogy legkésőbb jövő hét végétől (január 23-24.) az összes járást letesztelik, majd ezt hétről hétre megismételnék, amíg a fertőzöttek aránya nem csökken 0,5 százalékig. Az antigéntesztek hiánya miatt a legközelebbi hétvégén (január 16-17.) a koronavírus által leginkább sújtott járásokban kerülhet sor a tesztelésre.

Matovič szerint a városok és községek polgármesterei hajlanak az országos tesztelésre. A kormányfő bízik benne, hogy az önkormányzatok bekapcsolódnak az előkészületekbe.

A miniszterelnök szerint szóba sem jöhet a lockdown további szigorítása, ami már az üzemek bezárását jelentené. „Csak egy öngyilkos preferálna ilyen intézkedést. Az egyetlen megoldás az országos tesztelés” – húzta alá Matovič, és egyben kizártnak tartja, hogy a jelenlegi helyzet mellett a gyerekek visszatérhessenek az iskolába.

A tesztelés részleteiről a szakértők és önkormányzatok ülésén fognak tárgyalni, amire még hétfőn este sor kerül. Vélhetően ezen az ülésen döntenek majd arról is, hogy kit bízzanak meg az antigéntesztek beszerzésével, ugyanis Matovič szerint Richard Sulíktól megvonják a tesztek beszerzésének feladatkörét.

(para)