Matovič lehetséges utóda: a hét végére célba érhetünk, mindenkinek engednie kell

2021. március 26. - 13:21 | Belföld

Az OĽANO szeretné, ha a hétvégén megoldódna a kormányválság, jelentette ki Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök-helyettes, hozzátéve, hogy még péntekre találkozót tervez az SaS-szel. Szerinte mindenkinek engednie kell, hogy létrejöjjön a megegyezés, és ismertessék az új felállást Zuzana Čaputová államfővel.

Matovič lehetséges utóda: a hét végére célba érhetünk, mindenkinek engednie kell
Fotó: TASR

„Nem lenne okos dolog újabb lemondásokat benyújtani, mivel gyengítenék az állam működését” - válaszolta arra a kérdésre, hogy Igor Matovič (OĽANO) kormányfő lemond-e. „Ahhoz, hogy létrejöjjön az új egyezség, tisztázni kell, ki miben képes engedni, aztán össze kell állítani az új listát és átadni az elnök asszonynak. A hét végére célba érhetünk” - jelentette ki a koalíciós tárgyalások kapcsán.

„Ha majd konkrétan felmerül ez, akkor állok elébe” - reagált arra, hogy ő lesz-e az új miniszterelnök. „Nem csaptuk be senki orra előtt az ajtót, és mi maradunk a kormánykoalícióban” - tette hozzá.

Az OĽANO csütörtökön tárgyalt a Za ľudíval, mindkét fél leszögezte, igyekszik fenntartani a négyes koalíciót. Az SaS viszont csütörtökön bejelentette, mindaddig felfüggeszti tevékenységét a kormánykoalícióban, amíg Matovič a kormányfő, és a további tárgyalásokat már annak a személynek kell vezetnie, aki az államfőtől új kormányalakítási megbízást kap. Az SaS leszögezte, hogy hajlandó tárgyalni a négyes kormányzásról, a Za ľudí nélküli hármas koalíciót elutasítja.

A Matovič-kormány válsága a Szputnyik V vakcina megvásárlása után éleződött tovább. Az SaS és a Za ľudí a kormány átalakítását és a kormányfő leváltását követelte. Boris Kollár házelnök, a Sme rodina elnöke azt mondta, ha a jövő hét végéig nem sikerül megoldani a válságot, akkor előrehozott parlamenti választásra kerülhet sor. A koalíciós pártok ugyanakkor elutasítják az előrehozott választást. Zuzana Čaputová államfő lemondásra szólította fel a miniszterelnököt.

TASR