Matovič a Lex DAC miatt még magyarul is megtanult!

Aki tegnap óta nem találta az internetet, annak gyorsan összefoglaljuk, hogy a parlament a múlt héten megszavazta az állami jelképekről szóló törvény módosítását, melynek eredménye, hogy bizony már el sem énekelhető egy "idegen" állam himnusza a hazai rendezvényeken, ha nincs ott az adott ország küldöttsége. Ezzel meg lettek szívatva a magyar nemzeti ünnepek megemlékezéseinek résztvevői, de például a DAC-meccsek szurkolói is. Az ügy kapcsán kavarodott vihar azóta is pusztít, többen fejvesztve és izzadva menekülnek, amiért ilyen fölöttébb kellemetlen helyzetbe hozták magukat, hiszen a törvényt 108-an megszavazták, köztük a Híd képviselőinek nagy része, de az MKP-val kokettáló OĽaNO is.

Matovič a Lex DAC miatt még magyarul is megtanult!
Igor Matovič az MKP dunaszerdahelyi pártgyűlésén (Archív felvétel)

A Híd párt következményeket ígér, élén Bugár Bélával, aki ugyan operációjából lábadozóban van, emiatt nem vett részt a szavazáson, de jelezte, hogy a hibát kijavítják, a hodosi polgármester, Balódi László pedig képviselői mandátumáról való lemondását lengette be, ha ez mégsem sikerül. Simon Zsolt, aki a parlamentben függetlenként ténykedik, pedig már levelet írt Andrej Kiskának annak érdekében, hogy a törvényt ne írja alá.

Mindeközben Világi Oszkárnak, a DAC tulajdonosának van néhány ötlete, hogyan is oldja a helyzetet.

A módosítást támogató szavazatok számából kiderül, hogy az nem pusztán az SNS agymenése és a koalíciós pártok szerelemgyermeke, de bizony az ellenzék jó része is rábólintott. Néhány független képviselőn kívül tulaljdonképpen csak az SaS volt az, amelyik nem. A támogatók közt volt az OĽaNO többsége is, köztük a Nova elnökével, Grendel Gáborral, akinek szintén magyarként sikerült ráböknie az igen gombra.

"Nem tartom helyesnek ezt az intézkedést és a magam részéröl mindent elkövetek azért, hogy a törvénynek ez a cikkelye ne lépjen hatályba" - reagált mai megkeresésünkre, amiből kiderült, hogy ő is azok közé tartozik, akik nem nyálazták át tüzetesen a javaslatot.

"Véleményem szerint a Híd magatartása is igazolja, hogy a szavazás nem szándékos rosszakarat, hanem félreértés eredménye. Ezért a félreértésért elnézést kérek" - fogalmazott Grendel.

Az OĽaNO elnöke, Igor Matovič ugyan nem vett részt a szavazáson, most azonban már kissé restelli, hogy frakciója minden további nélkül a módosítás mellett szavazott. "A törvényt nem támogattam az első olvasatban sem, a végszavazáskor meg nem voltam jelen. Hogy az OĽaNO klubja miért szavazta meg, azt a frakcióvezetőtől kell megkérdezni" - értetlenkedett kissé az ellenzéki forradalmár.

"Én a magam részéről úgy tartom, ha az államfő visszaadja a jogszabályt a törvényhozásnak, akkor sem másítom meg a véleményemet. Nem hiszem, hogy a hazaszeretetet tiltással lehetne elősegíteni"

- húzta alá, majd ezt egy Facebook-státuszában is megerősítette:

A hosszászólások közt pedig még fellelhetünk részben mintha magyarázatot is próbálna adni frakciója cselekményére: noha úgy gondolja, hogy ezt a kérdést a kisebbségekkel is át kellett volna venni, mivel a Híd mellette szavazott, így a frakciója nagy része is.

Megpróbáljuk azért elérni Veronika Remišovát, az OĽaNO frakcióvezetőjét is, hogy alátámassza vagy cáfolja, amit Matovič mondott.

(parameter)