Matovič: A maffia retteg attól, hogy Daniel Lipšicből főügyész lehet

2020. május 7. - 17:51 | Belföld

A maffia retteg attól, hogy Daniel Lipšic a főügyészi pozícióból a nyakára fog lépni. Ezt a csütörtöki kormányülés után jelentette ki Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő arra a kérdésre reagálva, vajon a koalíció nem fogja-e készakarva úgy módosítani a vonatkozó jogszabályt, hogy az ügyvédként dolgozó Lipšic is jelöltethesse magát a posztra. A miniszterelnök szerint a maffia mindent elkövet annak érdekében, hogy Lipšicet rossz színben tüntesse fel.

Matovič: A maffia retteg attól, hogy Daniel Lipšicből főügyész lehet
Daniel Lipšic (TASR)

Matovič ezzel kapcsolatban megjegyezte: a kormányprogramba is belefoglalták, hogy bővíteni fogják a lehetséges jelöltek körét. Ez azt jelentené, hogy mindenki, akinek jogi végzettsége van, jelöltethetné magát a főügyészi posztra. A kormányfő bízik benne, hogy a nyílt meghallgatásra több „becsületes ember” is jelentkezni fog.

Zuzana Čaputová államfő a napokban többször is azt nyilatkozta, hogy szerinte aggályos lenne kizárólag Lipšic miatt módosítani a vonatkozó jogszabályt. Matovič nem tudja, az elnök asszony mire alapozza ezt a véleményét.

A napokban több lehetséges főügyészjelölt neve is felmerült, Daniel Lipšicé mellett Ján Šantáé, Maroš Žilinkáé, Ján Hrivnáké, Vasiľ Špirkáé és Jozef Čentéšé is.

TASR