Matovič már költené Merkel és Macron 500 milliárd eurós válságkezelő csomagját

2020. május 22. - 20:20 | Belföld

Körvonalazódik az Európai Unió gazdasági mentőcsomagja, a héten Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia köztársasági elnök egy 500 milliárd eurós gazdasági csomagra tett javaslatot. A javaslat azonban nem minden tagországban kapott pozitív visszhangot. Az Európai Bizottság jövő héten saját változatot mutat be, az Európai Tanács június végén dönthet.

Angela Merkel
FB/Bundesregierung

Abban többé-kevésbé az Európai Unió minden tagállama egyetért, hogy a koronavírus okozta gazdasági válsággal közösen kell felvenni a küzdelmet, ha nem akarjuk, hogy maga az unió léte kerüljön veszélybe. Az 500 milliárd eurós csomag azért is előremutató, mert Németország az egyik kezdeményezője, amely eddig nem mutatott hajlandóságot arra, hogy az EU közös hitelfelvételből finanszírozza a válságból való kilábalást. A héten bemutatott csomagot, amely az EU teljes gazdasági teljesítményének mintegy 3,6 százalékával azonos, hitelből, a pénzpiacokról felvett közös kölcsönből finanszírozná az EU, és a csomag az unió költségvetésébe kerülne, ezen keresztül jutna el a tagállamokhoz.

Matovič: a forrás ezzel megoldódhat

A francia-német csomagról a héten egyeztettek a visegrádi országok miniszterelnökei is Angela Merkel német kancellárral, videokonferencián keresztül. Igor Matovič szlovák miniszterelnök viszonylag szűkszavúan tájékoztatott a megbeszélés eredményeiről.

„Kellemes és konstruktív »találkozó« volt” – írta ki a Facebookra szűkszavúan Matovič.

Az állami hírügynökségnek sem mondott sokkal többet. „Úgy tűnik, ezzel megoldódna a kérdés, hogy honnét szerezzünk forrást a gazdaság elindítására. Most az egyenlet másik részét kell megoldani, vagyis azt, hogy mire és milyen feltételekkel lesznek felhasználva” – idézte a kormányfőt a TASR.

Az Euractiv.sk információi szerint a kölcsönből fedezett újraindítást a pénzügyminisztérium is támogatja. Hozzáteszi azonban, hogy a csomagnak

nem szabad veszélyeztetnie az eddigi uniós alapok működését,

vagyis Szlovákia továbbra is fontosnak tartja például a kohéziós alap vagy a mezőgazdasági támogatások további működését. Eduard Heger pénzügyminiszter szerint a válságcsomag eszközeit kölcsönök és vissza nem térítendő támogatások formájában kapnák meg a tagállamok, de a felhasználásukat felelősségteljes költségvetési politikához és reformok megvalósításához kellene kötni. Ha megvalósulna a francia-német terv, akkor a felvett hitelt 2027-től kezdené törleszteni az EU.

Osztrák nem

A francia-német program azonban nem nyerte el egyformán az uniós tagállamok támogatását. A konzervatívabb, mértékletes gazdaságpolitikát támogató tagállamok – Ausztria, Hollandia, Dánia, Svédország – ellenzik, hogy az alapból vissza nem térítendő támogatásokat is adjanak a tagországoknak. Sebastian Kurz osztrák kancellár már bejelentette, hogy saját javaslattal állnak elő. Olyan megoldást szeretne, amely

„ösztönözné a gazdaság fellendülését, de nem bővítené az adósságot”.

Kurz a közvetlen támogatások helyett inkább a kölcsönt részesíti előnyben, elképzelését egyeztetni akarja a dán, a holland és a svéd kormányfővel.

Nem teszik Merkelék megoldása Andrej Babis cseh kormányfőnek sem, de nem a kölcsönfelvétel miatt. Babis elsősorban azt kifogásolja, hogy a csomagból nagyobb mértékben segítenék a vírus által jobban érintett országokat, például Olaszországot vagy Spanyolországot. Szerinte ezzel a hozzáállással azokat az országokat „büntetnék”, akik jól kezelték a járványhelyzetet.

Jövő héten a Bizottság lép

Válságkezelő pénzügyi csomaggal készül az Európai Bizottság is, amelyet jövő héten, május 27-én kellene bemutatniuk, az unió következő, hétéves költségvetésével együtt. Egyelőre még nem világos, hogy Merkel és Macron milyen mértékben egyeztetett a bizottsággal, az azonban biztos, hogy az Európai Parlament, amelynek szintén rá kellene bólintania a csomagra, ennél jóval nagyobb összeget képzel el a válságkezelésre. Az EP a napokban fogadott el egy határozatot, amely azt javasolja, hoyg a bizottság legalább kétezer milliárd eurós csomagot készítsen elő a válság kezelésére. Ez nem olyan túlzott összeg, ha azt számítjuk, hogy az USA ugyancsak 2 ezer milliárd dolláros csomaggal küzd a járvány – gazdasági – hatásai ellen.

Az unió költségvetésének elfogadása azonban még hosszabb folyamat lesz, a tagállamok vezetői már több mint egy éve tárgyalnak róla, a következő csúcstalálkozóra június 18-19-én kerül sor.

lpj, euractiv.sk