Matovič: Meg kell vizsgálni, lehet-e enyhíteni a járványügyi intézkedéseket

2020. május 28. - 21:08 | Belföld

Mélyebb elemzésre van szükség annak megállapításához, hogy feloldható-e a veszélyhelyzet, vagy továbbra is fenn kell tartani a járványügyi intézkedéseket – ezt állapította meg csütörtöki ülésén a központi válságstáb, a megbeszélés eredményéről Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök tájékoztatta az újságírókat.

Matovič: Meg kell vizsgálni, lehet-e enyhíteni a járványügyi intézkedéseket
TASR

„Az összes mechanizmusnak érvényben kell maradnia, ehhez pedig fenn kell tartani a jelenleg hatályban lévő intézkedéseket" - mondta a miniszterelnök. Hozzátette, az egész világ arra számít, hogy a koronavírus-járványnak lesz egy második hulláma, és erre fel kell készülni.

A kormányfő azt is elmondta, meglepte, hogy több hazatelepült önként választja az állami karantént. Elmondása szerint arra számítottak, hogy az intelligens, vagyis a smart karantén elindítása után minden külföldről hazatérő szlovák állampolgár otthoni karanténba akar vonulni.

„Váratlanul azt tapasztaljuk, hogy az emberek inkább az állami karantént választják, és ennek fő okaként azt jelölik meg, hogy nem akarják megfertőzni a családtagjaikat"

– mondta a miniszterelnök.

Matovič elmondta, hétfőn (június 1.) a szakértők a határok megnyitásáról fognak egyeztetni. A miniszterelnök úgy véli, hogy a határok megnyitása kockázattal jár.

„Június 15-től Közép- és Nyugat-Európában körülbelül nyolc-kilenc ország megnyitja határait, de van hátulütője ennek a rendszernek, mert vannak országok, ahol még egyáltalán nem urai a helyzetnek, a határnyitással ezért rizikónak tehetjük ki magunkat" - mondta.

Matovič szerint kockázatot jelent, ha emberek elkezdenek utazgatni akár bel-, akár külföldön. Emlékeztetett, hogy hétfőn körülbelül 300 ezer gyerek kezd el újra iskolákba és óvodába járni, és több ezer ember utazik 48 órára külföldre. A miniszterelnök ezért úgy gondolja, az a helyes, ha Szlovákiában az eddigi szabályok maradnak érvényben.

„Amíg nem lesz még jobb a helyzet, én óvatosabb lennék”

- tette hozzá, és kijelentette, a nagyobb szabadság nagyobb kockázatot jelent.

TASR