Matovič megérkezett Budapestre: Grendel Gábor és Berényi József is elkísérte - Képgalériával

2020. június 12. - 11:21 | Belföld

Budapestre vezetett pénteken Igor Matovič (OĽaNO) második hivatalos külföldi útja. Ugyan a kormányfő egy nappal korábban is találkozott Orbán Viktorral a V4-es országok csehországi egyeztetésén, de ilyen esetben a hivatalos kétoldalú megbeszélések a mérvadóak.

Matovič megérkezett Budapestre: Grendel Gábor és Berényi József is elkísérte - Képgalériával
Fotók: TASR/MTI

Az első hivatalos utat – a diplomáciai szokásoknak megfelelően – Csehországban abszolválta a szlovák miniszterelnök, ahol találkozott Andrej Babiš cseh miniszterelnökkel és Miloš Zeman köztársasági elnökkel.

Hasonló lesz a programja Magyarországon is. Délelőtt Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozik, délután pedig Kövér László, az Országgyűlés elnöke fogadja.

Az útra elkísérte őt Berényi József, az MKP korábbi elnöke, és Grendel Gábor, az OĽaNO képviselője, a szlovák parlament alelnöke.

Berényi az út előtt nem várt nagy eredményt a mai találkozótól. „Különösebb előrelépést nem várok, főleg azután, hogy Igor Matovič nehéz helyzetbe került belpolitikai szempontból,

sokkal óvatosabb lett, mintha az a bizonyos trianoni találkozó utóhangok nélkül valósult volna meg - mondta a Paraméternek csütörtökön Berényi.

– Igor Matovič nem akar újra alapot szolgáltatni arra, hogy valaki megint azt mondja: na tessék, itt a bizonyíték arra, hogy Matovič eladta Dél-Szlovákiát a magyaroknak. Éppen emiatt én nem számítok valamilyen nagy, átütő eredményre.”

- lpj -