Matovič megerősítette: nem lesz országos tesztelés december első hétvégéjén!

2020. november 25. - 19:38 | Belföld

Igor Matovič kormányfő keddi sajtótájékoztatóján közölte, nem kerül sor országos tesztelésre december 5-én és 6-án.

Matovič megerősítette: nem lesz országos tesztelés december első hétvégéjén!
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Egyelőre letettünk erről a tervről - jelentette ki a kormányfő a központi válságstáb ülése után. Ennek oka az, hogy nem sikerült bebiztosítani az országos tesztelés újabb köréhez szükséges mennyiségű antigén tesztet.

A tesztelés önkéntességével kapcsolatban Matovič azt mondta, „ez valóban kidobott pénz lenne”. Szerinte Sulíkon és Ján Rudolfon, az Állami Tartalékalap vezetőjén múlik, hogy mikor kerülhet sor a következő országos tesztelésre.

Karácsonyig összesen nyolcmillió antigén tesztet akartak elvégezni, de az ehhez szükséges védőfelszerelésekből is hiány van. A miniszterelnök kijelentette, a cél továbbra is az, hogy karácsonyig 500-ra csökkenjen a napi új fertőzöttek száma.

Jaroslav Naď védelmi miniszter közölte, várhatóan már az elkövetkező napokban országszerte bővül a mobil mintavételi helyek listája, ahol ingyenes antigén tesztet végeznek. Hozzátette, a tárca képes biztosítani mintavételi csapatokat konkrét telepekre vagy községekbe, hogy időben letesztelhessék a gócpontokon élő személyeket. Be lehet vonni például a rendelőintézeteket és a cégeket is, amelyek az alkalmazottak mellett azok családtagjait is tesztelhetnék. A kormányfő szerint ez csak a tartalék terv, mivel a gazdasági minisztérium nem tud elegendő tesztet beszerezni a beharangozott országos szűrésre.

Naď reméli, karácsonyig így is több millió tesztet végeznek el, és ha lezárul az Állami Tartalékalap által meghirdetett versenypályázat, akkor talán az ünnepek után sor kerülhet az általános tesztelésre.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter közölte, a tárca speciális kódot hozott létre a rendelőintézetek számára, ennek segítségével valamennyi egészségbiztosító megtéríti az antigén tesztelés költségét, a tesztek leszállításában a hadsereg is részt vesz.

„Nem versenypályázatról van szó, bármelyik rendelőintézet jelentkezhet, és szerződést köt vele a minisztérium” - magyarázta Krajčí. Az 5000 lakosnál nagyobb települések is jelentkezhetnek a minisztérium tesztelési felhívására.

Kapcsolódó cikk:
Nagyon valószínű, hogy már december 7-én visszatérhetnek a diákok az iskolapadokba

(TASR)