Matovič megfúrná a képviselői fizetéseket, de alaposan!

2023. február 6. - 08:17 | Belföld

Igor Matovič (OĽaNO) javaslatot készül tenni a képviselői fizetések 2 ezer euróval történő csökkentésére, A fennmaradó összeget a képviselők pártjai fizetnék.

Matovič megfúrná a képviselői fizetéseket, de alaposan!
Igor Matovič (Fotó: TASR)

Matovič ezzel az ellenzék véleményére is próbál kontrázni, mivel azt állítják, hogy a volt koalíció azért is egyezett meg az előrehozott választások szeptemberi terminusában, hogy anyagilag még "tollasodjanak" egy kicsit.

Igor Matovič javaslatának hátulütője, hogy a pártok csak meghatározott célokra használhatják az állami költségvetésből kapott juttatásokat, és ezek között nincsenek a képviselői bérek.

Jelenleg a képviselők bruttó 3270 eurót kapnak alapfizetésként, ehhez jön 2180 eurós költségtérítés a Pozsonyban élőknek, és 2544 eurós azoknak, akik nem a fővárosban laknak.

A Markíza riportja szerint abban az esetben, ha a törvénymódosítás átmenne a parlamentben, számos képviselőnek jelentősen csökkenne a fizetése. A parlamentben ugyanis egy rakás ember ül, aki nem tagja egyetlen politikai pártnak sem, vagy pedig az általa alapított párt nem vett részt választásokon, így a részvételért járó állami hozzájárulást nem kapott.

Az OĽaNO-ban különösen sokan vannak ezzel így.

Matovič a javaslatának törvényi részleteit a legközelebbi parlamenti ülésen szeretné tisztázni. Addig is marad egy további csavar benne, mégpedig hogy hiába kontrázik vele az ellenzéki kritikákra, a javaslat csak a következő választási ciklustól léphetne érvénybe.

(Tvnoviny.sk)