Matovič megint nem fért a bőrébe, Pellegrini betilthatja az élő sajtóbeszélgetéseket a parlament előcsarnokában

2023. november 15. - 17:58 | Belföld

Betiltja az élő sajtóközvetítéseket a parlament előcsarnokában Peter Pellegrini házelnök, ha a Szlovákia (korábban OĽaNO) párt frakciója nem rendszabályozza meg egyes tagjait, elsősorban Igor Matovič pártelnököt. Matovič egy smeres képviselővel, Ján Mazgúttal kapott össze, miközben Mažgút éppen a szlovák köztelevízió élő bejelentkezésére várt. A kormányprogram tárgyalásának felgyorsítása érdekében ma este kilencig tárgyal a parlament, és holnap is este nyolcig tart majd az ülés.

Matovič megint nem fért a bőrébe, Pellegrini betilthatja az élő sajtóbeszélgetéseket a parlament előcsarnokában
Igor Matovič tegnap Robert Ficót bosszantotta (Fotó:TASR)

Nem lesznek élő bejelentkezések a parlament előcsarnokából, ha a képviselők nem képesek normálisan viselkedni egymással, jelentette be ma Peter Pellegrini (Hlas) házelnök Igor Matovič (Szlovákia) és Ján Mažgút (Smer) összeszólalkozására hivatkozva. Pellegrini szerint Mažgútot éppen a szlovák köztelevízió kérdezte volna, amikor Matovič belekötött, ezért a smeres képviselő nem vállalta az élő bejelentkezést az RTVS műsorában.

„Ha Michal Šipoš, a Szlovákia párt frakcióvezetője nem vállalja a felelősséget, és nem biztosít bennünket arról, hogy ilyen többet nem történik, akkor megtiltom az élő bejelentkezéseket minden média számára” – jelentette ki a házelnök.

Matovič megvádolta Pellegrinit, hogy az újságírók munkáját akarja korlátozni, Pellegrini viszont arra figyelmeztette a Szlovákia párt elnökét, hogy a parlamentben nem „csinálhat cirkuszt”. Matovič kedden hazugnak nevezte Ficót, akkor is rendre kellett utasítani.

Hosszabb lesz az ülésnap

A képviselők szerdán megszavazták, hogy este kilencig tárgyalják a Fico-kormány kormányprogramját, mivel még nagyon sokan, az írásban bejelentkezett képviselők közül 24-an – nem jutottak szóhoz. Csütörtökön szintén hosszabb lesz a képviselők munkanapja: a déli ebédszünet csak egy óra lesz, és reggel kilenctől este nyolcig tárgyalnak.

Ha holnap (csütörtök) nem sikerül befejezni a vitát, akkor jövő héten kedden folytatódik a kormányprogram tárgyalása.

A tegnap kezdődött vitába eddig írásban 50-en jelentkeztek, ebből 26-en kaptak szót, vagyis még 24-en várnak a lehetőségükre. Az írásban bejelentkezettek után még lesz lehetőség szóban is jelentkezni a vitába, így várhatóan holnap nem fejeződik be a kormányprogram tárgyalása.

- lpj -