Matovič megjelent a tévében és megdicsérte a lakosokat

2020. április 7. - 20:33 | Belföld

Igor Matovičnak a közszolgálati televízióban volt egy rendkívüli szereplése kedden este, ahol egy kicsit panaszkodott, de azért hálálkodva beszélt az ország lakosainak hozzáállásáról.

Matovič megjelent a tévében és megdicsérte a lakosokat
Fotó: tasr

A kormányfő a televízió rendkívüli adásában elmondta, hogy normális esetben a parlamenti választásokat követően minden új kormány "igényt tarthat" 100 nap türelmi időre, de az ő kabinetje nem kapott egy percet sem. Ettől még úgy gondolja, hogy az általuk meghozott intézkedések szükségesek és helyesek voltak. "Az eredmények nem a mieink, hanem az önökéi" - szögezte le a miniszterelnök.

Matovič csupán pár órával azelőtt jelent meg a tévében, hogy újabb korlátozások lépnek hatályba a koronavírus miatt. Mint ismeretes, a rendőrök és a katonák is jelen lesznek a közutakon a húsvéti ünnepek idején, hogy ellenőrizzék, az emberek betartják-e a szlovák kormány által elfogadott intézkedést.

A kormányfő megjegyezte, ez az egész "nem lesz kellemes, és tudom, hogy ezt a helyzetet felhasználják ellenem a politikusok, de kiállok a korlátozások mellett", amelyeket járványügyi szakemberek ajánlottak a miniszterelnöknek. Matovič azt is hozzátette, hogy Szlovákia a járvány elleni harcban az egyik legsikeresebb ország.

Az országot irányító politikus felidézte, hogy a kormány precedens nélküli óvintézkedéseket fogadott el, amelyek helyénvalónak bizonyultak, de ha az emberek nem viselkednének felelősségteljesen, ezek sem működhetnének. A húsvéti ünnepek idején érvényes kijárási korlátozásra utalva elmondta: erre az óvintézkedésre azért van szükség, hogy

az emberek "pár nap szabadság" miatt ne rombolják le azt, amit az elmúlt hetekben közösen felépítettek.

A kormány hétfőn döntött arról, hogy kijárási korlátozást vezet be, amely április 8-tól egészen 13-ig lesz érvényben. Ez a korlátozás nem vonatkozik az olyan tevékenységekre, mint a munkahelyre való bejárás, a bevásárlás, az orvosi rendelők látogatása, a közeli hozzátartozó temetésén való részvétel, továbbá a rokonokról való gondoskodás vagy a szomszédok megsegítése, valamint a kirándulás, de csak az adott járás, illetve Pozsony és Kassa települések határain belül. Csak azok mozoghatnak csoportosan az utcán vagy a szabadban, akik egy háztartásban élnek. Az intézkedés célja a húsvéti rokonlátogatások megakadályozása, és ezáltal az új típusú koronavírus szlovákiai terjedését jellemző, eddigi pozitív tendencia megőrzése.

(denníkN/tasr/para)