Matovič megszavazná a júniusi időpontot, ha Čaputová hivatalnokkormányra cserélné Heger kabinetét

2023. február 16. - 16:22 | Belföld

Második kísérletre sem sikerült megnyitni a parlament rendkívüli ülését, amelyen az előrehozott választás dátumának módosításáról, a júniusi időpontra való kihirdetéséről tárgyaltak volna. Robert Fico szerint az SaS szintén támogatná a javaslatot, az SaS ezt cáfolja. Holnap (péntek) újra megpróbálják az ülés megnyitását. Az OĽaNO attól tart, hogy Čaputová hivatalnokkormányt nevez ki.

Matovič megszavazná a júniusi időpontot, ha Čaputová hivatalnokkormányra cserélné Heger kabinetét

Csak 70 képviselő prezentált a parlament rendkívüli ülésén, amelyen az előrehozott parlamenti választás szeptember 30-i dátumának módosításáról tárgyalta volna. Az ülést kezdeményező Smer június 24-ét javasolja az új időpontnak. A választás korábbi időpontban való megtartását javasolta ma Zuzana Čaputová köztársasági elnök is.

Az ülés megnyitása többszöri kísérletre sem sikerült, végül a házbizottság úgy döntött, hogy pénteken, a 11 órakor tartott szavazás után megpróbálják újra megnyitni.

A plénumban Robert Fico, a Smer elnöke arról beszélt, hogy az SaS is hajlik arra, hogy korábbi időpontban tartsák az előrehozott választást.

„Információink szerint az SaS jövő héten saját javaslatot akar benyújtani a korábbi időpontra vonatkozóan” – jelentette ki Fico.

Richard Sulík, az SaS elnöke azonban cáfolta, hogy pártja a június 24-i dátumot támogatná. „Megállapodtunk a volt koalíciós partnereinkkel, ennek a megállapodásnak a része a szeptember 30-i időpont is, tartjuk magunkat ehhez a megállapodáshoz” – mondta Sulík. Szerinte Fico hazudik, ha azt állítja, hogy tárgyalt vagy kommunikált vele a korábbi időpontról, kijelentette azt is, hogy ők nem tervezik rendkívüli ülés összehvását ebben a témában.

Sulík csak abban az esetben tartja lehetségesnek a korábbi időpontot, ha erről a négy párt megegyezik. Igor Matovič (OĽaNO) szerint pártja akkor megszavazza a korábbi időpontot, ha Zuzana Čaputová visszahívja Eduard Heger kormányát és hivatalnokkormányt nevez ki a választásig. A köztársasági elnök azonban cáfolta, hogy hivatalnokkormány kinevezésére készülne.

- lpj -